in

Daily Telegraph: Susret Putina i Sija označava početak nove geopolitičke ere – NAJAVA STRATEŠKOG PARTNERSTVA

Visoki zvaničnik Stejt departmana, čije ime nije otkriveno, ocenio je da Zajednička izjava Vladimira Putina i Si Đinpinga svedoči da se Rusija i Kina kreću ka daljem svom daljem približavanju.

Portparolka Bele kuće DŽen Psaki odmah potom je izjavila:

«Stavili smo do znanja Kini da će destabilizujući konflikt u Evropi naneti štetu interesima Kine u celom svetu. Upozorili smo takođe: da Kina o tome treba da vodi računa».

Britanski dnevni list Daily Telegraph ocenio je da susret Putina i Sija označava početak „nove geopolitičke ere“.

„Odsad se dominacija globalnog Zapada predvođenog SAD više neće uzimati zdravo za gotovo, neće se tolerisati. Posle decenija poniženja, Rusija i Kina su se digle sa kolena i sada će okrenuti naglavačke nepravedni svetski poredak stvoren posle Hladnog rata“.

Isti list je Putina nazvao „neposrednim pobednikom“ u trenutnoj situaciji i naglasio da će savez Kine i Rusije ojačati poziciju obe zemlje na svetskoj političkoj sceni i ublažiti posledice mogućih sankcija Zapada protiv Moskve.

Daily Telegraph zaključuje da Moskvu i Peking trenutno vezuje zajednički cilj – stavljanje tačke na američki svet, odnosno – dominaciju.

Putin i Xi u partnerstvu ‘bez granica’ suprotstavljaju se SAD

Kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) i ruski Vladimir Putin najavili strateško partnerstvo dveju država koje, kako je navedeno, ima za cilj da se suprotstavi uticaju Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Prijateljstvo između dve države nema granica, nema ‘zabranjene’ oblasti saradnje”, saopštile su dve države nakon sastanka Putina i Sija 4. februara u Pekingu, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Dok Rusija i Kina produbljuju veze, suočene su sa sve većim kritikama sa Zapada. Do susreta Sija i Putina došlo je usred sve veće kineske podrške Rusiji u konfliktu sa Ukrajinom – koji preti da preraste u oružani sukob.

Rusija i Kina su u zajedničkoj izjavi pozvale NATO savez da zaustavi svoje širenje, dok je Moskva navela da u potpunosti podržava stav Pekinga o Tajvanu i da se protivi nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku.

Šta su ključne poruke zajedničke izjave Kine i Rusije?

Zajedničko saopštenje ima nekoliko ključnih stavki:

  • Rusija je izrazila podršku stavu Kine da je Tajvan neotuđivi deo Kine i protivljenje bilo kakvom obliku nezavisnosti ostrva.
  • Izrazili su protivljenje savezu između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država, za koji su rekli da povećava opasnost od trke u naoružanju.
  • Kina se pridružila Rusiji u pozivu na prekid proširenja NATO-a i podržala njen zahtev za bezbednosnim garancijama sa Zapada, posebno u vezi sa Ukrajinom.
  • Izrazili su zabrinutost zbog planova SAD da razviju protivraketnu odbranu i da je rasporede u raznim delovima sveta.
  • Kritikovali su pokušaje “određenih država” da uspostave globalnu hegemoniju i nametnu sopstvene standarde demokratije.
  • Planiraju jačanje saradnje na polju veštačke inteligencije i informacione bezbednosti.

Vredni ugovori o isporuci nafte i gasa

Ruski državni energetski giganti Gasprom i Rosnjeft u petak su dogovorili nove ugovore o isporuci gasa i nafte Kini, vredne desetine milijardi dolara.

Iz Kremlja je saopšteno da su dvojica predsednika razgovarala i o potrebi proširenja trgovine u nacionalnim valutama “zbog nepredvidivosti upotrebe dolara”.

Ranije je američki predsednik Džo Bajden najavio mogućnost da se ruskim kompanijama ne dozvoli trgovina u dolarima, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Putin o bliskim vezama Pekinga i Moskve

Na sastanku sa Si Đinpingom, ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je bliske veze Moskve i Pekinga, u momentu kada dvojica lidera žele da se predstave kao protivteža Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima.

Priroda odnosa Moskve i Pekinga je “bez presedana” i dve zemlje su “primer dostojanstvenih odnosa”, prenele su svetske agencije Putinovu izjavu sa početka sastanka.

Putin u Pekingu dok zapadni zvaničnici bojkotuju

Putin je među gostima najviši zvaničnik na otvaranju Igara, nakon odluke SAD, Britanije i drugih država da ne šalju zvaničnike u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u Kini i navoda o represiji Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

Razgovori Sija i Putina su njihov prvi susret od 2019. godine.

Lideri pet bivših sovjetskih centralnoazijskih zemalja, koje imaju bliske veze i sa Rusijom i sa Kinom, sledili su Putinov primer i prisustvuju otvaranju ZOI, zajedno sa zvaničnicima drugih država koje imaju političke i ekonomske veze sa Pekingom.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE