Daily Telegraph: Ako Kina i Rusija istovremeno napadnu – Kontrola Zapada nad svetskim događajima može biti svedena na nulu

Napetost oko Ukrajine trajala je dve nedelje, a splasnula je – gotovo neprimetno. Usvakom slučaju: bez velike buke.

Prvo je Vašington promenio odluku o slanju dva ratna broda u Crno more, a ubrzo potom je Rusija objavila da završava vežbe na teritoriji svog Južnog vojnog okruga.

Spoljnopolitički komentator Daily Telegraph Mark Elmond ocenio je da je to dobro i da Zapad ne treba da se upušta u nadmetanja sa Rusijom da bi saznao „ko će prvi trepnuti“. U svakom slučaju: da je bolje razmisliti o tome ko će „poslednji trepnuti“.

Elmond je uveren da sa popuštanjem napetosti u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država nije nestao nijedan razlog sukoba. A u međuvremenu se „pojavila Kina“.

Autor Daily Telegraph posebno ukazuje:

„Ako se odnosi Sjedinjenih Država sa Kinom pogoršaju, Rusija će u tome videti priliku za jačanje svojih strateških pozicija. Pre pola veka, Vašington je igrao na kinesku kartu da bi izolovao Rusiju (SSSR), a sada Rusija i Kina jačaju saradnju kako bi srušile Ameriku“.

Prema Elmondu, ako ponudi Kini strateške zemlje sa puno prirodnih resursa, Rusija može ojačati svoj položaj i naspram Evrope:

„Preusmeravanje izvoza nafte i gasa u Kinu daje Rusiji profit na koji američke sankcije ne mogu uticati. Zauzvrat, to pruža Kini zaštitu u slučaju istih sankcija zbog problema povodom Tajvana ili sa Ujgurima“.

Daily Telegraph ocenjuje da je Putin dva puta iznenadio Zapad: kada je anektirao Krim i kada je intervenisao u Siriji.

„Rusija može iskoristiti pogodan međunarodni krizni trenutak za pripajanje Donbasa. Takav trenutak može biti, na primer, aktivno delovanje Kine protiv Tajvana. U ovom slučaju, Zapad će biti razapet između dve krize i neće biti u stanju da se nosi ni sa jednom. Pogotovo što se neke evropske zemlje spremaju da uzmu rusku vakcinu. Kombinacija te okolnosti sa ekonomskim teškoćama Evrope daju Kremlju nadu da NATO neće moći da deluje kao jedinstveni front ako izbije kriza“.

Elmond je uveren da o tome svedoči niska solidarnost Evropljana sa Češkom u trenutnoj situaciji sa proterivanjem diplomata:

„Sve ovo je izazov za Bajdenovu administraciju. On je u pravu što pokušava da izbegne sukob sa nuklearnim silama, ali ako Rusiji i Kini bude dozvoljeno da samostalno utvrđuju gde su „crvene linije“, one mogu da naruše granice onoga što dozvoljava Zapad jer će biti uverene da Bajden blefira. Uostalom, ako Kina i Rusija svoje poteze budu koordinirale i istovremeno napadnu – solidarnost Zapada i njegova kontrola nad svetskim događajima mogu biti svedene na nulu“.