in

Čudna smrt važnog svedoka za Rusiju: Imao pouzdane informacije o padu aviona na letu MH-17

Smrt bivšeg šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine organizovana: Imao pouzdane informacije o padu aviona na letu MH-17

Bivši šef Spoljne obaveštajne službe Ukrajine (SVRU) Viktor Gvozd bio je žrtva dobro isplanirane i sprovedene specijalne operacije. Ovu izjavu dao je vojni stručnjak i ukrajinski novinar Jurij Kolesnikov.

Nedavno je u javnost procurela informacija da je bivši šef SVRU Viktor Gvozd umro u Egiptu. Prema zvaničnim informacijama, smrt je usledila dok je ronio.

Mnogi stručnjaci su saglasni da smrt bivšeg šefa, koji je imao pouzdane informacije o razlozima pada malezijskog Boinga u Donbasu, nije slučajnost, već da je neko želeo da ga ukloni.   

Ukrajinski novinar Jurij Kolesnikov se takođe drži ove tačke gledišta. Na svom Fejsbuk profilu je čak detaljno ispričao kako je, prema njegovom mišljenju, izvedena specijalna operacija za fizičko uklanjanje bivšeg šefa SVRU.

Prva faza u njegovom scenariju bila je imobilizacija Gvozda injekcijom koju je napravila grupa plivača.

„Kada je imobilizovan, uvukli su ga na dubinu od 40 metara gde su ga držali sve dok se vazduh nije u potpunosti ispraznio. Držali su ga na dubini kako bi mu prezasitili krv azotom. Imali su vremena“, primetio je novinar.

Zatim su ga, onesvešćenog, pustili na površinu. Brzi uspon doveo je do teške barotraume. Krv je ključala tako brzo da čak i da je bio pri svesti bivši obaveštajac ne bi imao vremena da bilo šta preduzme zbog intoksikacije azotom.

Prema rečima novinara, najkompetentnija odluka u trenutnoj situaciji biće proučavanje morskog dna u području gde je Gvozd ronio radi prikupljanja materijalnih dokaza.

Webtribune.rs