in

Čudan zaokret poznatog ruskog generala – Traži Putinovu ostavku

Leonid Ivašov, šef Sveruskog oficirskog sabora, poznat po svojim nacionalno-patriotskim stavovima, ukazao je na  posledice moguće ruske invazije na Ukrajinu i pozvao Vladimira Putina da podnese ostavku, izveštavaju ruski mediji.

Leonid Ivašov, predsedavajući Sveruskog oficirskog sabora, javno se izjasnio protiv prelaska sukoba oko Ukrajine u pune vojne sukobe između Rusije i susedne zemlje.

Šef organizacije zatražio je da se ruski predsednik Vladimir Putin „odrekne  politike izazivanja rata“ i podnese ostavku. „Pokušaji ultimatuma i pretnji Ruske Federacije su besmisleni i izuzetno opasni“, navodi se u saopštenju na sajtu te organizacije , na šta su mediji skrenuli pažnju u nedelju, 6. februara. Dokument je objavljen 31. januara.

Situacija koja eskalira oko Ukrajine „je veštačke, plaćeničke prirode za neke unutrašnje snage“, uključujući Rusku Federaciju, ističe se u saopštenju. Ukoliko Moskva upotrebi vojnu silu protiv Kijeva , to će dovesti u pitanje postojanje Rusije kao države, zavaditi narode dve zemlje i dovesti do smrti desetina hiljada ljudi, napominje se dalje.

Osim toga, Rusija će se u ovom slučaju suočiti sa „ težim sankcijama “  navodi se u dokumentu. Istovremeno, ranije je „Rusija (SSSR) vodila iznuđene (pravedne) ratove“, kada „drugog izlaza nije bilo“, dodao je Ivašov, koji je više puta govorio sa nacionalno-patriotskih pozicija.

Da li je Putin umoran od Rusije

Penzionisani general-pukovnik Leonid Ivašov, predsednik Sveruskog oficirskog sabora, objasnio je svoj nedavni poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da podnese ostavku u intervjuu voditelju radio stanice Eho Moskve .

Sagovornik novinara je naglasio da je izrazio ne lično mišljenje, već „javno mišljenje veterana vojne službe“, i saveta „Sveruskog oficirskog sabora“.

Prema njegovim rečima, organizacija je sprovela anketu među penzionisanim oficirima, a više od 70 odsto ispitanika podržalo je tekst saopštenja.

Ivašov je, navodeći da je Putin “umoran od Rusije”, naglasio da je zajedno sa istomišljenicima tražio ostavku na mesto vrhovnog komandanta, ne samo zato što bi Rusija, zbog igre političara, mogla da pokrene nepotreban rat sa Ukrajinom, već zato što se ispostavilo da je zemlja „na ivici nestanka“.

Prohanov objasnio

Pisac Aleksandar Prohanov prokomentarisao je otvoreno pismo šefa Sveruskog oficirskog sabora, general-pukovnika u penziji Leonida Ivašova , u kojem je zahtevao ostavku predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovim rečima, Ivašov je izneo sopstveno emotivno mišljenje koje se razvilo u trenutnoj turbulentnoj situaciji.

„Samo njegovi nervi to nisu mogli da izdrže“, rekao je Prohanov za Znak.com. „Mi smo u veoma moćnom neurastenijskom polju.“

Prema rečima pisca, „informacioni udari uništavaju našu psihu“, štaviše, „i zapadnu i našu“, čemu nisu svi u stanju da se odupru. On je dodao da je Ivašov, po njegovom mišljenju, „podlegao ovim udarcima“. Takođe je naglasio da ne deli gledište starog prijatelja.

„U predratnim uslovima… nije prikladno da državnik, kakvim sebe smatram, državi iznosi uslove“, rekao je Prohanov.

Što se tiče mogućih posledica objavljivanja apela šefu države, pisac smatra da je malo verovatno da će autori biti suočeni sa bilo kakvim „sankcijama“.

U našem klubu je tolika rasprostranjenost ideologija, simpatija i sudbina… Neće biti partijskih sastanaka i organizacionih zaključaka“, rekao je on.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE