ČUDAN BAJDENOV ZAOKRET: Zašto više neće biti oštrih sankcija protiv Rusije

Aktuelno američko rukovodstvo, u kontekstu odnosa sa Rusijom, ne namerava da deluje isto kao administracije bivših američkih predsednika Baraka Obame i Donalda Trampa.

Zapad je 2014. godine, kolektivno, a na predlog Vašingtona, počeo da uvodi ekonomske sankcije protiv Rusije. Svih narednih godina, politika Sjedinjenih Država i Evropske unije ostala je nepromenjena – pod raznim izmišljenim izgovorima uvođene su restriktivne mere protiv Moskve.

Uprkos činjenici da nisu postale nepremostive poteškoće za Rusiju, neke odluke su ipak bile vrlo neprijatne.

Tom Grejem, glavni istraživač u Savetu za spoljne odnose u Njujorku i bivši specijalni pomoćnik za odnose sa Rusijom predsednika Džordža Buša mlađeg, priznao je da trenutna administracija Bele kuće ne deli taktiku svojih prethodnika.

Iz tog razloga, ekspert je pozvao da se ne čeka uvođenje „strožih sankcija“ protiv Rusije. To je uglavnom zbog činjenice da Vašington ne želi da naškodi sopstvenim interesima, uključujući i odnose sa saveznicima.

Upečatljiv primer u ovoj situaciji je konstruktivna odluka o Severnom toku 2, na koji su Sjedinjene Države ukinule sankcije.

Ipak, američko rukovodstvo neće u potpunosti napustiti restriktivne mere u slučaju Rusije, primetio je Grejem. Verovatno je da će šef Sjedinjenih Država Džo Bajden uvesti sankcije Moskvi ukoliko bude smatrao da se nivo pretnje koji ona predstavlja znatno povećao.

„Međutim, sa velikom verovatnoćom, Bajdenov tim će koristiti suptilnije ciljane sankcije i kombinovati ih sa energičnijim diplomatskim dijalogom sa Rusijom, stvorenim da ubedi Moskvu da promeni svoje ponašanje u inostranstvu – kako bi ga učinili prihvatljivijim sa stanovišta američkih interesa“, navodi bivši savetnik Buša mlađeg.

Webtribune.rs