in

BRITANSKI EKSPERT: Treći svetski rat uz učešće Rusije počeće u svemiru

Treći svetski rat će se razviti za dominaciju u svemiru. Ove nalaze predstavio je britanski stručnjak za međunarodne odnose Peter Apps.

Prošlog meseca astronauti iz Evrope, Japana, Rusije i Sjedinjenih Država priredili su picu u orbiti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u čast jednog od svojih rođendana.

Prema Peteru Appsu, takvi događaji uskoro će postati nemogući. Era multinacionalne saradnje u svemiru se bliži kraju, a zamenio ju je novi duh međunarodnog rivalstva i rivalstva velikih sila, izveštava Rojters. 

„Ovog leta došlo je do pogoršanja odnosa između američke svemirske agencije NASA i njenog ruskog partnera Roskosmosa“, – rekao je kolumnista Rojtersa.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Peter Apps je izjavio da na pozadini pogoršanja odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država dolazi do jačanja odnosa između Ruske Federacije i NR Kine, uključujući i u svemirskom sektoru.

Kina je potpisala memorandum o zajedničkom radu na stanici, koji će biti kreiran na prirodnom satelitu Zemlje.

Takav sporazum, prema mišljenju stručnjaka, svedoči o oživljavanju lunarne trke između velikih sila.

Međutim, u poređenju sa istorijskim rivalstvom Hladnog rata, novo svemirsko takmičenje je mnogo teže.

Povećao se broj igrača, kao i obim njihovih zadataka. Sada ne žele samo da prvi stignu na Mesec, već razmišljaju o kolonizaciji Sunčevog sistema, a posebno Marsa.

„Sledeći svetski rat biće nad kontrolom svemira“, rekao je analitičar.

SAD su ostale zavisne od Rusije za transport astronauta do i sa Međunarodne svemirske stanice od završetka programa svemirskih šatlova 2011. godine, ali su prošle godine nastavile sopstvene svemirske letove sa posadom. Od tada su se odnosi između zemalja dodatno pogoršali.

„Međunarodna bitka za kontrolu svemira tek počinje i niko u njoj ne želi izgubiti“, rezimirao je Peter Apps.

Webtribune.rs