in

BRITANSKI ANALITIČAR: Putin je duboko šokirao Zapad svojim oštrim odgovorom – EVO ŠTA ĆE SE DESITI

BRITANSKI ANALITIČAR: Putin je duboko šokirao Zapad svojim oštrim odgovorom – EVO ŠTA ĆE SE DESITI

Antiruske sankcije će ubrzati ekonomski pad Evrope i celog Zapada, upozorava bivši oficir MI6 Alaster Kuk, piše portal Strateška kultura.

Kako primećuje britanski analitičar, kolektivni Zapad je doživeo težak udar nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin šokirao zapadne lidere najavom pokretanja specijalne operacije u Ukrajini.

Za Zapad to znači da je Putin uputio sveobuhvatan izazov Bajdenu, komentariše autor članka.

Alaster Kuk naglašava da zapadni tabor, na čelu sa Vašingtonom, tvrdi da je Moskva prekršila sporazume iz Minska.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Međutim, Rusija nikada nije bila predmet ovih sporazuma, pa stoga ne može da ih krši.

Uloga Moskve je bila da sprovede sporazum iz Kijeva, uključujući i uz pomoć kolega, Pariza i Berlina. Međutim, krajem 2021. godine postalo je jasno da Francuska i Nemačka neće vršiti nikakav diplomatski uticaj na Ukrajinu.

„Došavši do zaključka da neće biti rešavanja situacije pregovorima (kako je predviđeno sporazumima iz Minska), Putin je odlučio da više nema smisla čekati da se ruske crvene linije prekrše“, rekao je bivši britanski obaveštajac.

Prema Alasteru Kuku, obraćanje Vladimira Putina naciji bilo je prožeto gorčinom koju mnogi Rusi osećaju.

Šef ruske države naglašava da su događaji u Ukrajini posle 2014. godine bili projekat Zapada koji je postavio zadatak uspostavljanja antiruskog režima u Kijevu.

Specijalna operacija ruskih trupa usmerena je, između ostalog, na denacifikaciju Ukrajine, odnosno na oslobađanje zemlje od neonacističkih grupa.

„Putin je duboko šokirao Zapad svojim oštrim odgovorom“, ističe Alaster Kuk.

Finansijska i energetska tržišta su sada u teškoj poziciji, naglašava britanski analitičar.

„Konstruktivno uništenje starog svetskog poretka desiće se brže nego što su mnogi od nas zamišljali“, piše on. „To znači kraj iluzija – kraj ideje da je poredak zasnovan na pravilima koji su nametnule SAD jedina opcija.

Prema Alasteru Kuku, postoje dva glavna razloga za gnev Zapada. Prvo, zapadni lideri su shvatili da nisu sposobni da se vojno suprotstave Rusiji.

Drugo, postoji razumevanje da će ekonomske mere preduzete protiv Moskve naneti štetu celom zapadnom bloku.

„Evropska unija je uvela sankcije Rusiji u najgorem mogućem trenutku“, rekao je Alaster Kuk. „Evropa prolazi kroz recesiju i energetsku krizu (koja će se pogoršati nakon što je Nemačka odlučila da privede Severni tok 2 gladnim bogovima osvete)“, smatra britanski analitičar. 

Sankcije će pogoditi direktno džep Evropljana, piše Alaster Kuk. Prema njegovim rečima, zapravo, Evropa sama sebi uvodi sankcije i od sopstvenih sankcija pretrpeće veliku štetu.

Istovremeno, ne treba zaboraviti da je Moskva obećala da će na bilo kakve antiruske sankcije odgovoriti što oštrije, a to će naneti ozbiljnu štetu Sjedinjenim Državama i Evropi. 

„Takva perspektiva i nemoć pred njom moraju biti uzrok razočarenja i besa u Evropi“, naglašava bivši britanski obaveštajac.

Prema rečima Alastera Kuka, Evropa je prinuđena da prećutno prizna da je Bajdenova (i čitavog Zapada) diplomatija u Ukrajini propala. Osim toga, nemačka nezgodna taktika povezana sa ruskim projektom Severni tok 2 osudila je EU na godine ekonomske recesije i patnje, uveren je ekspert.

Rusija i Kina će zauvek promeniti svet

Još jedan strah u Briselu je da bi dva glavna protivnika, Rusija i Kina, mogli da promene svetski poredak.

Alaster Kuk naglašava da je govor Vladimira Putina o priznanju DNR i LNR označio prekretnicu, a EU to tek sada počinje da shvata.

Uprkos činjenici da je glavna tema govora ruskog lidera bila situacija u Ukrajini, najalarmantniji poziv Zapadu bila je čvrsta namera Moskve (uz podršku Pekinga) da zauvek promeni geopolitičku ravnotežu i bezbednosnu arhitekturu u svetu.

„Putin misli upravo ono što kaže: Rusija je naslonjena na zid i sada nema gde da se povuče“, ističe britanski analitičar.

Zapad poriče ovu činjenicu (čime još jednom potvrđuje neuspeh svoje diplomatije), ali razume da kriza može da se oduži.

„Posle bolne borbe, Evropa će biti prinuđena da traži pomirenje“, sugeriše Kuk. Amerika će sporije donositi odluke. Međutim, zapadna ekonomska i tržišna situacija može na kraju da odredi kada će se nastaviti dijalog sa Moskvom.

Specijalista je primetio da će Evropa, najverovatnije, biti prinuđena da se što pre pomiri sa Ruskom Federacijom, priznajući da je donela pogrešne i nepromišljene odluke.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs