BLINKEN: Amerika je decenijama gradila “Svetski poredak” – Nikome nećemo dozvoliti da ga sruši

Vašington nastoji da „očuva poredak zasnovan na međunarodnim pravilima, a ne da obuzda ili potčini Kinu, rekao je Entoni Blinken.

Šef Stejt departmana je pritom – u intervjuu britanskom listu The Financial Times – dodao da su SAD „mnogo decenija uložile u poredak koji nije dobro poslužio samo Amerikancima“. Pa nastavio:

„Čak i sa svim njegovim nesavršenostima, taj poredak je bio koristan za ceo svet, uključujući Kinu. Zato svi koji pokušaju da ga unište treba da znaju da će ga Sjedinjene Države braniti“.

Blinken je odbacio zahtev Pekinga da Sjedinjene Države prestanu da kritikuju Kinu zbog „nehumanog tretmana Ujgura, onoga što se događa na Tajvanu, Tibetu ili u Hongkongu“.

Naglasio je da to nisu samo unutrašnja pitanja Kine jer je potpisala Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, koja je deo naredbe zasnovane na pravilima“:

„Ako se ne budete držali svojih obaveza, ukazivaćemo na to. Mi ne želimo da u svojim odnosima sa Kinom koristimo izraz `hladni rat`, ali upozoriavamo da će pokušaji nasilne promene statusa Tajvana predstavljati ozbiljnu grešku“.

Prema Blinkenovom mišljenju, Peking se poslednjih godina „ponaša represivnije kod kuće i agresivnije u inostranstvu, ali odnosi dve zemlje imaju aspekte neprijateljstva, aspekte konkurencije i aspekte saradnje“.

Blinken je u istom intervjuu rekao i da Sjedinjene Države ne pozivaju svoje partnere, uključujući i one u Evropi, da biraju između Vašingtona i Pekinga:

„Razumemo da za neke postoje složeni odnosi sa Kinom, na primer – u ekonomskoj sferi. Međutim, moraju postojati osnovna pravila koja treba poštovati. Kina, na primer, mora da promeni pristup trgovini – da se pridržava međunarodnih pravila poštene konkurencije“.

Blinken je istovremeno pozvao američke saveznike da nastavre da Rusiju drže pod pritiskom.

Tokom sastanka u Londonu, ministri spoljnih poslova G7 potrošili su tri puta više vremena potrošili na razgovor o Rusiji i Kini nego na sve druge teme.

Stejt department je potom saopštio da je „dominantna tema“ bila Kina jer je ocenjeno da krši ljudskih prava, da koristi ekonomsku prisilu i da se nasilno ponaša.