in

Austrijski dnevnik “Esterajh”: “Kremlj ne laže, taj puk postoji”

Austrijski dnevnik “Esterajh”: “Kremlj ne laže, taj puk postoji”

Od početka rata u Ukrajini ponovo je počelo da se pričao o zagonetnim vojnim odredima, Legijom stranaca i ostalim paravojskama.

Od svih vojnih jedinica u Ukrajini najintrigantnija je bataljon Azov.

Austrijski dnevnik „Esterajh“ ukazao je da u Ukrajini postoji neonacistički puk „Azov“, koji je pod komandom Ministarstva unutrašnjih poslova i koji se bori protiv ruskih snaga.

List naglašava da se ne radi o propagandi Kremlja, već da taj puk postoji.

Paravojna formacija sa oko 2.000 boraca, je formirana tokom ukrajinske krize 2014.godine kako bi pomogla vojsci u borbi protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine, dodaje dnevnik.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

List ukazuje da je sedište neonacističkog puka u Berđansku na jugu Ukrajine. Kao i 2014.pripadnici ovog dobrovoljačkog puka ultranacionalističkog i nacističkog stava bori se i u Marijupolju. Njihov amblem je koristile su i SS trupe Trećeg rajha.

Članovi puka “Azov” imaju odlične kontakte sa desničarsko ekstremističkim grupacijama i neonacističkim partijama u Evropi, te njihove pristalice sada preko društvenih mreža pozivaju na podršku.

„Esterajh“ konstatuje da je puk „Azov“ argument za Kremlj koji je pravdao vojnu operaciju navodom “denacifikacijom” Ukrajine. List podseća da su i UN dokumentovale više zločina koje su počinili pripadnici puka “Azov” u Donbasu.

Takođe prenosi i da su ruski mediji puni informacija o napadima puka Azov na stambene zgrade u Marijupolju, ali i dodaje da se ti navodi ne mogu poveriti.

(b92)