AUSTRIJA BESNA – Erdogan ih ponizio: Izrael je ubica bez premca a Austrija želi da muslimani plate cenu genocida nad Jevrejima

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo je na razgovor turskog ambasadora Ozana Čejhuna pošto je predsednik Turske “prokleo” Austriju.

Redžep Tajip Erdogan je reagovao na potez Austije, pošto je ta zemlja na zgradi vlade nakačila izraelsku zastavu u znak solidarnosti zbog sukoba u Pojasu Gaze.

“Posle apsurdnih izjava Erdogana, turski ambasador pozvan je na razgovor u ministarstvo kako bi se jasno preneo stav Austrije”, navodi se u saopštenju austrijskog ministarstva, prenosi “Sputnjik”.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg je istakao da konflikt u Srednjem istoku ne mogu biti rešeni sa “penom u ustima”.

Podsećanja radi, Erdogan je žučno reagovao posle postupka Austrije, što je shvatio kao davanje podrške Izraelu.

“Proklinjem austrijsku državu. Verovatno žele da muslimani plate cenu genocida nad Jevrejima”, rekao je Erdogan.

Proklinjem vas

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najoštrije osudio austrijsku Vladu jer je u nedelju okačila izraelsku zastavu na svojoj zgradi u Beču.

Beč je na taj način uputio podršku Izraelu u eskalaciji sukoba sa Palestincima.

“Proklinjem austrijsku državu. Verovatno žele da muslimani plate cenu genocida nad Jevrejima”, rekao je Erdogan, a prenosi austrijski Der Standard i Klix.ba.

Dodao je da je Izrael ”ubica bez premca”.

”Izrael ubija dečicu od 5-6 godina. Ubija žene, ubija starce”, rekao je Erdogan, napominjući da Turska nastavlja da ulaže napore da zaštiti Palestinu i Jerusalim, prenela je Anadolija.

Predsednik Turske je pozvao sve međunarodne organizacije da preduzmu potrebne korake i mere kako bi zaštitile Palestince.

“Pozivamo Ujedinjene nacije, Savet bezbednosti, Organizaciju islamske saradnje i sve druge međunarodne organizacije da deluju u korist potlačenih Palestinaca i Al-Kudsa (Jerusalima)”, kazao je Erdogan posle sastanka njegovog kabineta u Ankari.

On je predložio formiranje komisije sastavljene od predstavnika tri glavne religije za upravljanje Jerusalimom.

“Najispravniji put u današnjem vremenu je da Al-Kudsom upravlja komisija sastavljena od predstavnika tri velike religije”, kazao je Erdogan.

(tanjug,sputnik)