in

ANALITIČAR PENTAGONA: Rat sa Kinom, ako i ne bude poraz – Biće koban po Ameriku

U slučaju otvorenog vojnog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine, američka uverenost u sopstvenu nepobedivost biće pogrešna procena koja će dovesti SAD do poraza, ocenio je zvaničnik Pentagona Franc Gejl.

Članak sa ovim njegovim upozorenjem objavljen je u poznatom kineskom listu The Global Times.

Gejl u tom tekstu ukazuje da će u slučaju daljeg pogoršavanja odnosa dveju zemalja – prvenstveno zbog njihovih suprotstavljenih stavova o Tajvanu – rat između Kine i Sjedinjenih Država biti neizbežan.

„Amerika nikada nije bila prinuđena da plati visoku cenu za kršenje tuđeg suvereniteta, a to nam je ulilo osećaj samopouzdane nepobedivosti. Međutim, s obzirom na to da je Tajvan glavni prioritet Kine, učešće u sukobu sa Kinom bilo bi kobna pogrešna procena za Sjedinjene Države Države “, napisao je Gejl.

Po njegovom mišljenju, američka podrška Tajvanskoj progresivnoj partiji izaziva snažno nezadovoljstvo u Pekingu, koji to pitanje smatra unutrašnjom stvari Kine u sferi zaštite suvereniteta.

Gejl, koji je stručnjak za vojno-pomorska pitanja, priznao je da se u svetskom odnosu snaga situacija kardinalno izmenila.

Naglasio je da je Kina postala velesila ravna po snazi Sjedinjenim Državama i upozorio svoje:

„Mogući rat Vašingtonu neće doneti pobedu. Samo će ubrzati propadanje Amerike“.