in

AMERIKANCI POBESNELI: Rusija rasporedila desetine neobičnih sistema PVO u Siriji i prevarila američke bespilotne letelice

Ruska vojska rasporedila nekoliko desetina neobičnih sistema PVO u Siriji i prevarila vojsku SAD.

Američka vojska je bila besna nakon što je otkriveno da je ruska vojska prevarila Sjedinjene Države postavljanjem nekoliko desetina neobičnih sistema PVO u Siriji.

Kako se ispostavilo, tokom jedne od izviđačkih misija američka vojska je koristila bespilotne letelice koje su, leteći nisko nad zemljom, uspele da otkriju položaje ruskih PVO sistema, međutim, kasnije se pokazalo da postoji nekoliko desetina takvih sistema protivvazdušne odbrane u Siriji, što ustvari i ne bi moglo biti realno.

Kasnije, nakon detaljne analize, postalo je poznato da je, osim uobičajenih sredstava protivvazdušne odbrane, namenjenih za zaštitu i ruskih vojnih objekata i položaja sirijske vojske, na teritoriji Arapske Republike raspoređeno nekoliko desetina maketa koje se ne mogu razlikovati od pravih sistema PVO.

Kasnije su Amerikanci počeli da dobijaju informacije koje su u suprotnosti sa podacima dobijenim od bespilotnih letelica. Američka vojska je bila besna kada je otkriveno da je Rusija lako nadmudrila njihove izviđačke bespilotne letelice na Bliskom istoku “, izvestio je Sohu.

Ranije je objavljeno da je ruska vojska isporučila Siriji makete sistema PVO, koje se već sa udaljenosti od 150-200 metara ne mogu razlikovati od pravih.

Ipak, kako primećuju stručnjaci, ruska vojska u svakom trenutku može zameniti makete pravim sistemima PVO, a to može postati veoma velika smetnja za SAD, čak i ako se makete mogu identifikovati kao takve.

Webtribune.rs