in

AMERIKA U NEVERICI: Rusko-nemačka koalicija oko “Severnog toka 2” odbila sve napade – SAD POTROŠILE SVE PRITISKE

SAD su već potrošile sve svoje adute, ali pokušaji da zaustave SP-2 ne uspevaju

Gasovod “Severni tok 2” će biti završen, a Sjedinjene Države imaju male šanse da spreče njegovo puštanje u rad. Do ovog zaključka došao je ekspert u oblasti energetske bezbednosti Stanislav Mitrahovič.

Berlin i Vašington nisu mogli da postignu konsenzus o SP-2. Prema mišljenju visokog američkog zvaničnika, naftovod je trenutno kamen spoticanja u američko-nemačkim odnosima.

Nemačke vlasti odbijaju da odustanu od ovog, za njih strateški važnog projekta sa ekonomske tačke gledišta, uprkos konkretnim koracima koje su Sjedinjene Države preduzele u tom pravcu.

Stanislav Mitrahovič, vodeći stručnjak Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost, smatra da Amerikanci više nemaju sredstva niti poluge pritiska na Nemačku pomoću kojih bi mogli da zaustave sprovođenje ovog projekta.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa potrošila je sve moguće resurse na borbu protiv Severnog toka 2, ali nije postigla uspehe.

„Ne vidim nikakve nove argumente, ili adute koje mogu da izvuku iz rukava. Postoji određeni nivo, koji će, ako ga pređu, biti veoma opasan po same SAD. Oni zaista mogu rizikovati svoje odnose sa Nemačkom“, rekao je stručnjak.

S druge strane, Vašington je itekako svestan da pokušaj zaustavljanja polaganja gasovoda po cenu konfrontacije sa Berlinom nije vredan rizika.

Iz tog razloga, Sjedinjene Države verovatno neće pokvariti odnose sa veoma važnim saveznikom. Polazeći od ovoga, rezimirao je stručnjak, jedini mogući način da se projekat zamrzne je ubeđivanjem, ali ni oni neće doneti željeni rezultat.

Webtribune.rs