in

AMERIČKI POLITIČKI EKSPERT: U Bajdenov plan se uklapa prelazak nekih delova Ukrajine pod kontrolu Rusije

AMERIČKI POLITIČKI EKSPERT: U Bajdenov plan se uklapa prelazak nekih delova Ukrajine pod kontrolu Rusije

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je Vladimir Zelenski napustio Kijev i otišao u Lavov.

„On ni juče nije bio u glavnom gradu Ukrajine. Zajedno sa svojom pratnjom pobegao je u Lavov, gde su on i njegovi pomoćnici dobili mesto za život.

To tvrde i poslanici Vrhovne rade, koji su pokušali da se sastanu sa šefom države u Kijevu, ali su bili pozvani u Lavov, gde je Zelenski navodno pod zaštitom tamošnjih neonacista“.

Zelenski je juče objavio video-snimak u kojem navodi da se on, premijer Ukrajine Denis Šmigal, kao i šef predsedničke kancelarije Andrej Jermak, nalaze u Kijevu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Neizbežno pitanje – zašto Lavov? – najdirektnije je povezano sa prebacivanjem američke ambasade u taj zapadnoukrajinski grad.

Politički analitičar iz SAD Mark Episkopos tvrdi da je odlazak američkih diplomata iz Kijeva deo „velikog američkog plana za rasparčavanje Ukrajine“.

Episkopos ukazuje da je skandal oko Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost DŽejka Salivana umnogome uticao na podelu Ukrajine.

Salivan je glavni akter prevare Demokratske partije sa optužbama na račun Rusije i Donalda Trampa, to jest manipulacije sa fantomskim mešanjem Moskve i Vladimira Putina u predsedničke izbore u SAD održane 2016-te.

Episkopos naglašava: „Taj skandal bi mogao zadati težak udarac Bajdenu i celoj Demokratskoj partiji, pa je Beloj kući hitno bio potreban šok u istočnoj Evropi da bi skrenula pažnju. Bajdenov tim potpuno ozbiljno računa na neku vrstu prepakivanja Ukrajine, koja bi zadovoljila sve strane u tom geopolitičkom sukobu. Zapadna Ukrajina, prema planu američkih stratega, treba da ode pod protektorat Evropske unije, da bude u evropskoj zoni uticaja. Istovremeno, istočna, centralna i južna Ukrajina bi se, u ovom ili onom obliku, pridružile Rusiji“.

Prema njegovim rečima,Vašington, koji nije spreman ni na kakav sukob sa Rusijom, nada se da će dogovoriti rasparčavanje Ukrajine:

„Prema planu SAD, Ivano-Frankivsk, Lavov i Luck mogu završiti u zapadnoj sferi uticaja. Kijev i Centralna Ukrajina postaju tampon zona ili idu pod protektorat Rusije, kao i istok i jug. Vašington želi da rasparčavanje Ukrajine bude izvedeno rukama Rusije.

U ruskom delu interneta već je, inače, počelo licitiranje: ko će biti novi „prelazni premijer Ukrajine“.

Pominju se bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, bivši zamenik predsednika Vrhovne rade i bivši predsednik parlamenta Novorosije Oleg Carjov, lider Opozicione platforme Za život Viktor Medvedčuk (kojeg režim Zelenskog već mesecima drži u kućnom pritvoru), političari Jevgenij Murajev, Jurij Bojko i biznismen Vadim Novinski.

Simptomatično je da je poznati moskovski publicista Jegor Holmogorov upozorio da organizovanje „proruskih“ vlada u Ukrajini nema nikakvog smisla:

„Svaka ukrajinska vlada će biti antiruska. Ukrajini je potrebna likvidaciona uprava. Sam koncept Ukrajine je antiruski”.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE