in

AMERIČKI EKSPERT ŠOKIRAO SVET: Vašington ne želi da napravi tako veliku grešku a kongresmeni su konačno shvatili – SA RUSIMA SE NE TREBA KAČITI

Šef vašingtonskog Centra za nacionalne interese Dmitrij Sajms najavio je promenu stava SAD prema Rusiji.

Govoreći na Jutjub kanalu Solovjev LIVE, američki politikolog je skrenuo pažnju na jednu važnu tačku.

Prema njegovim rečima, ne tako davno samo stručnjaci i zvaničnici srednjeg ranga govorili su o opasnosti konfrontacije sa Ruskom Federacijom zbog situacije u Ukrajini.

Članovi Kongresa i drugi visokorangirani političari imali su dijametralno suprotno gledište po ovom pitanju. Danas se situacija značajno promenila.

„Donedavno nisam mogao da navodim činjenice kada senatori i članovi Predstavničkog doma počinju da zvuče odgovorno i razumno. A sada počinje“, rekao je Sajms.

Poslednju ulogu u ovoj metamorfozi odigrala je nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, tokom koje je ruski lider prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara i sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Nakon rezultata bilateralnih razgovora, šefovi država izdali su saopštenje o međunarodnoj situaciji. Prema rečima politikologa, retoriku koju je zvanični Peking koristio u ovom govoru, kinesko rukovodstvo nikada ranije nije koristilo.

Osim toga, stepen zbližavanja Rusije i Kine koji se danas može uočiti primorava SAD na ozbiljna prilagođavanja svoje spoljne politike.

Uprkos svemu, rekao je Sajms, u Vašingtonu ima dovoljno zdravih političara koji savršeno razumeju da je danas Kina, a ne Ruska Federacija, glavni izazov za SAD.

„Stoga, pokretanje borbe sa Rusijom po pitanju kao što je Ukrajina, koje je izuzetno važno za Rusku Federaciju, ali relativno periferno za Amerikance, u ovoj situaciji gura Rusiju i Kinu ka bližim vezama“, naglasio je ekspert.

Vašington ne želi da napravi tako veliku grešku. Stoga postoji mogućnost da Amerikanci oslabe svoj uticaj na Ukrajinu.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE