Alarmantno upozorenje američkog eksperta: Ruski valutni manevri su velika pretnja za SAD

Američki stručnjak uočava skrivenu pretnju u ruskom valutnom manevru

Ruske vlasti nameravaju da u potpunosti prestanu da koriste američki dolar u Fondu nacionalnog blagostanja (NWF).

Danas je ruski NWF „težak“ oko 186 milijardi dolara, a deo američke nacionalne valute u njemu je veoma velik. Ipak, uskoro se situacija može dramatično promeniti.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu izjavio da je odsek, na čijem je čelu, zajedno sa Centralnom bankom Rusije, odlučio da dolarsku imovinu u NWF zameni zlatom i valutama drugih zemalja. Konkretno, govorimo o evrima, juanima, jenima i funtama sterlinga.

U Sjedinjenim Državama su ovu odluku ruskog rukovodstva dočekali bez oduševljenja.

Na primer, Timoti Eš, viši strateg za tržišta u razvoju u BlueBay Asset Manager, je ovaj potez nazvao „izuzetno političkim“.

Stručnjak veruje da na ovaj način Moskva šalje Vašingtonu nedvosmislen signal uoči samita na kojem će učestvovati ruski predsednik Vladimir Putin i američki lider Džozef Bajden.

„Cilj je sledeći: Ne trebaju nam SAD, ne treba da obavljamo transakcije u dolarima, neranjivi smo za buduće američke sankcije“, objasnio je Eš.

Bivši zvaničnik Ministarstva finansija Majkl Grinvald takođe nije optimista. Prema rečima eksperta, ovakav manevar Moskve odiše latentnom pretnjom.

„Zabrinut sam da bi Rusija, Kina i Iran mogle da stvore sopstvene digitalne valute centralnih banaka kako bi izbegle upotrebu dolara, a druge zemlje bi mogle da slede njihov primer. Ovo je alarmantno ”, zaključio je Grinvald.

Webtribune.rs