in

Vanja Udovičić u Birou Svetskog plivanja

Vanja Udovičić u Birou Svetskog plivanja

Izvor: PUBLICATIONxNOTxINxAUT EP_pon

Doskorašnji ministar omladine i sporta Vanja Udovičić postao je član Biroa Svetskog plivanja. World aquatics je novo ime za FINA koje je za porodicu vodenih sportova trajalo 114 godina.

Vanja Udovičić je dobio veliko priznanje ali i obavezu obzirom da novo rukovstvo Svetskog plivanja ima velike planove u cilju modernizacije vodenih sportova a nema sumnje da će nekadašnjem kapitenu srpske vaterpolo reprezentacije mnogo da pomogne iskustvo iz političkih voda, kada je u pitanju sistem sporta i njegova organizacija.

Getty Images

U vreme najboljih igara Udovičić je bio prvi vaterpolista. U karijeri je osvojio dva svetska i tri evropska zlata, sa Olimpijskih igara ima srebro i dve bronze. Nekoliko puta je dobio priznanje kao najbolji vaterpolista godine. Karijeru je prekinuo u 31. godini kada je prihvatio poziv da postane ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije.

Na tom mestu je bio do pre mesec, dva skoro punih devet godina. U tom periodu Beograd je bio organizator Evropskog prvenstva za seniore u Beogradu 2016, nekoliko puta su Beograd i Novi Sad bili domaćini juniorskih evropskih i svetskih šampionata.

OSCG

Srpski sport nema mnogo funkcionera sa takvom ulogom. Tu su najznačajniji Nenad Lalović u Međunarodnom olimpijskom komitetu i Aleksandar Boričić predsednik Evropske odbojkaške federacije.