in

Van der Pul posle spektakularne trke do zlata

Švedski klizač Nils van der Pul osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u brzom klizanju na 5.000 metara, zahvaljujući neverovatnoj vožnji u poslednja dva kruga.

Ono što je vlasnik svetskog rekorda u Pekingu priredio ne samo da je za prepričavanje, već je definitivno nešto što je obeležilo dosadašnji tok Igara. Čovek koji je u ovom trenutku broj jedan svetskog brzog klizanja, poslednji je izašao na stazu. I imao je ozbiljan izazov, jer je već pre njega Holanđanin Patrik Rest oborio olimpijski rekord i zaseo na prvo mesto u vremenu 6:09.31.

Delovao je prilično rezervnisao Van der Pul tokom većeg dela trke. U poslednja dva kruga ušao je sa tek četvrtim prolazom. A onda je ubacio u brzinu više. Nametnuo je takav tempo, da je prvo dostigao treće mesto na sledećem prolazu, a onda krug pred kraja imao je drugi prolaz. I tada je delovalo da je Rest relativno siguran, ali Van der Pul je pokazao da kada on kliza, ništa nije sigurno.

Na kraju, oboren olimpijski rekord, spušten ispod 6:09 (6:08.84) i osvojeno prvo mesto i zaokruživanje potpune dominacije u prethodnih par meseci, pošto je svetski rekord oborio krajem prošle godine. Patrik Rest moraće da se zadovolji novim srebrom, a ovo je inače prvi put još od Torina 2006. da Holanđani nisu osvojili zlato u ovoj disciplini. Bronzanu medalja pripala je Norvežaninu Holgiru Engebratenu.

Tagovi