in

Valijeva može da se takmiči u Pekingu

Ruska klizačica Kamila Valijeva moći će da nastavi sa takmičenjem na Zimskim olimpijskim igrama, nakon što je Sud za sportsku arbitražu odlučio da ne izrekne privremenu suspenziju 15-godišnjakinji koja je u decembru pala na doping testu.

„Na osnovu veoma ograničenih činjenica u vezi sa ovim slučajem, a nakon razmatranja relevantnih pravnih pitanja, odlučeno je da sportisti ne treba da bude izrečena privremena suspenzija“, navodi se u saopštenju.

„Od suda nije zatraženo ispitivanje pravnih posledica koje se odnose na rezultate ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju, jer će se takva pitanja razmatrati u drugim postupcima“.

Veće suda je saopštilo da bi sprečavanje mlade klizačice da se takmiči, njoj nanelo ‘nepopravljiivu štetu’. Ona ima manje od 16 godina i zaštićena je osoba prema kodeksu Svetske antidoping agencije.

Na sudu su konstatovali da je neblagovremeno obaveštavanje o rezultatima testa na kojem je Valijeva pala, takođe imalo značaja prilikom donošenja odluke.

“Tako kasno obaveštenje nije bilo njena krivica, još usred Zimskih olimpijskih igara”, navodi se u odluci.

Podsećamo, Valijeva je krajem decembra prošle godine bila pozitivna na nedozvoljenu supstancu. U međuvremenu se takmičila u Pekingu i pomogla je timu Rusije da osvoji zlato u timskom nadmetanju.

Međunarodni olimpijski komitet, Svetska antidoping agencija i Međunarodna klizačka unija podneli su žalbu na odluku Ruske antidopnig agencije da ukine suspenziju 15-godišnjakinji.

Na kraju je Sud za sportsku arbitražu odličio da Valijeva može da se takmiči u Pekingu. Nju već u utorak očekuje takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji, gde je favorit za zlato.

Tagovi