in

Ukrajinski hokejaš suspendovan zbog rasizma

Disciplinski odbor Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) suspendovao je ukrajinskog hokejaša Andrija Deniskina na godinu dana zbog rasističkog gesta prema tamnoputom protivničkom igraču.

Napadač ukrajinskog Kremenčuka se narugao beku Donbasa Džejlenu Smereku tako što ga je imitirao kako guli i jedne bananu.

Njegov rasistički ispad je šokirao svet, a za ovaj potez Deniskin je kažnjen sa 13 utakmice zabrane igranja što je bila najveća kazna koju je mogao da izrekne Ukrajinski hokejaški savez. IIHF ga je sada dodatno kaznio.

Incident se dogodio u septembru prošle godine, a Deniskin je kažnjen tek sada. IIHF se pravdao kako se celi proces odužio jer je Etički odbor morao biti imenovani nakon izbora u septembru prošle godine.

“Rasističkim gestovima, komentarima ili postupcima nema mesta u hokeju na ledu, ili bilo gde” rekao je Luk Tardif, predsednik IHF i dodao “Postupci ukrajinskog hokejaša potpuno su neprihvatljivi i neće se tolerisati. Iako je on već odradio suspenziju od 13 utakmica, veće je utvrdilo kako je potrebno da se kazna poveća”.

Smerek je u međuvremenu napustio Ukrajinu i sada igra u Njemačkoj.

Tagovi