in

Trener tužio NFL i tri kluba zbog rasne diskriminacije

Brajan Flores tužio je NFL, Majami Dolfinse, Denver Bronkose i Njujork Džajantse zbog navodne rasne diskriminacije.

„Bog mi je podario poseban talenat da mogu da treniram ekipe u NFL, ali potreba za promenom je veća od mojih ciljeva. Donošenjem odluke da podnesem ovu tužbu shvatam koliko rizikujem trenersku karijeru u sportu koji volim i koji mi je omogućio toliko toga. Iskreno se nadam da će mi se i drugi pridružiti u borbi protiv sistemskog rasizma u NFL, kako bismo se izborili za pozitivnu promenu za generacije koje dolaze“, objavio je Flores.

Optužnica na 58 stranica podneta je u utorak Federalnom sudu na Menhetnu.

U njoj Flores navodi da je vlasnik Dolfinsa Stiven Ros pokušao da ga navede na ‘tankovanje’ ubrzo pošto je angažovan 2019. godine. Ros mu je navodno nudio 100.000 dolara za svaki poraz u sezoni.

Takođe, navodi se da ga je vlasnik iste franšize pritiskao da regrutuje ‘istaknutog kvotebeka’ na kraju sezone 2019, što je Flores odbio kako ne bi prekršio pravila NFL. Ros je potom pozvao trenera na jahtu na ručak u zimu 2020. i infomisao ga da kvoterbek stiže na improvizovani sastanak. Flores je to ponovo odbio i napustio je jahtu.

Trener navodi da su se posle toga prema njemu odnosili s prezirom, te da su smatrali da je s njim teško raditi. Prošlog meseca je dobio i otkaz.

Flores u optužbi potom ističe da su Džajantsi intervjuisali za mesto glavnog trenera, samo kako bi ispoštovali pravilo NFL prema kojem timovi moraju da razgovaraju i sa predstavnicima manjina. On tvrdi da pričao sa predstavnicima tima 18. januara putem interent aplikacije, te da je zakazao intervju za 27. februra. On tvrdi da je taj razgovor bio ‘prevara’, samo kako bi se ispoštovalo Runijevo pravilo. Njujork je dan kasnije zvanično angažovao Brajana Dabola.

Flores tvrdi da se sličan intervju dogodio 2019. godine, kada je bio na razgovoru za mesto trenera Bronkosa. Navodi da je generalni menadžer Denvera Džon Elvej stigao na sastanak sat vremena kasnije i da je bio mamuran.

Flores zahteva veći uticaj crnaca u zapošljavanju, ‘objektivnost’ pri zapošljavalnju ili otpuštanju generalnih menadžera, glavnih trenera i koordinatora, podsticanje angažovanja stručnjaka crne rase, transparentnost plata generalnih menadžera, trenera i koordinatora.

Džajantsi su u odgovoru poručili da su ‘zadovoljni’ svojim procesom zapošljavanja i da su sigurni da poštuju pravila.

Delfinsi su žestoko negirali optužbe protiv njih, uz napomenu da su „ponosni na raznolikost u svojoj organizaciji.

Bronkosi su detaljno opisali svoj intervju sa Floresom od 5. januara 2019, rekavši da je počeo odmah u 7.30 ujutru u Providensu, da je trajao je 3 i po sata i da je u nejmu učestvovalo pet rukovodilaca tima.