in

Šta će biti sa Kamilom Valijevom? Odluka u ponedeljak

Ruska predstavnica u umetničkom klizanju Kamila Valijeva (15) pala je na doping testu, a odluka o tome da li će moći da nastavi takmičenje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu biće doneta u ponedeljak, zvanično je potvrđeno.

Ona je istorijskim četvorostrukim okretom pomogla Rusiji da dođe do zlatne medalje, ali je potom utvrđeno da je bilo nepravilnosti u uzorku koji je od nje uzet na ispitivanje krajem decembra.

U nedelju od 13 časova i 30 minuta po srednjoevropskom vremenu ruska tinejdžerka će biti saslušana, pa će Sud za sportsku arbitražu doneti odluku o tome da li će moći da nastavi da nastupa u Pekingu.

Međunarodna klizačka unija navodi da je Valijeva bila pozitivna na nedozvoljeni trimetazidin, kao i da Ruska antidoping agencija nije dobro uradila svoj posao i suspendovala mladu klizačicu. Trimetazidin je na listi zabranjenih supstanci jer poboljšava fizičku efikasnost, a prvenstveno se koristi u prevenciji napada angine

Valijeva je pomogla Rusiji da dođe do zlata, ali se vest o nedozvoljenoj susptanci u njenom uzorku pojavila dan kasnije, i to pre ceremonije dodele medalja.

Tagovi