in

Slavni bokser i dalje ratuje u Ukrajini, odustao od borbe za svetsku titulu

Slavni bokser i dalje ratuje u Ukrajini, odustao od borbe za svetsku titulu

Ukrajinska bokserska superzvezda Vasilj Lomačenko neće se boriti za naslov šampiona lake kategorije (do 61 kg) protiv Džordža Kambososa petog juna u Australiji, budući da se trenutno nalazi u svojoj zemlji gde učestvuje u ratu sa Rusijom.

Lomačenko je u trenutku izbijanja rata bio u Grčkoj, gde je trenirao u jednom pravoslavnom manastiru, ali je potom uspeo da preko Ruminije stigne do svoje porodice, a sada se nalazi u sastavu jednog bataljona ukrajinske vojske.

Očekivalo se da će Lomačenko biti izazivač Kambososu na „gostujućem terenu“ u Australiji, ali je aktuelna situacija u Ukrajini to, barem za sada, onemogućila. Treba naglasiti da se Lomačenko ovom odlukom najverovatnije odrekao najveće zarade u dosadašnjem toku karijere.

Kambosos se na taj način okreće Amerikancu Devinu Hejniju, koji drži WBC pojas. Budući da je Kambosos Teofimu Lopezu pobedom oduzeo pojaseve u verzijama WBA, WBO i IBF, meč Kambosos – Hejni, ukoliko bude ugovoren, daće svetu neprikosnovenog prvaka sveta.

„Loma, poštujem tvoju odluku i potpuno je razumem. Molim se za tebe i tvoju državu. Nadam se da ćeš ostati bezbedan i da ćemo ugovoriti meč između nas dvojice, pravih šampiona, kada budem obrisao pod Hejnijem“, izjavio je Džordž Kambosos.

Vasilj Lomačenko (34) je dvostruki olimpijski prvak, a u profesionalnom boksu je postao svetski šampion u tri kategorije. U pro ringu ima skor od 16 pobeda (11 KO) i 2 poraza.