in

Šesto uzastopno polufinale za Srbiju

Odbojkašice Srbije su u polufinalu Evropskog prvenstva! Šesti put uzastopno! Izabranice Zorana Terzića u sredu su u četvrtfinalu savladale selekciju Francuske 3:1 (22:25, 25:18, 25:7, 25:20).

Ne važi za njih pravilo da istog rivala ne možete pobediti dva puta na istom takmičenju. Posle trijumfa u grupnoj fazi, ‘plave dame’ su ponovo savladale Francusku. Ovoga puta im je trebalo nešto više vremena. Loše su dvostruke uzastopne šampionke počele meč, izgubile su prvi set, a onda su potpuno nadigrale rivalke – uz najubedljivije dobijen set na prvenstvu (25:7).

Nije Srbija odigrala prvi set na svom nivou. Rapoložene Francuskinje su odlično počele meč, rano stekle prednost, koju su kasnije sa uspehom čuvale. ‘Plave dame’ su se mučile u napadu – Tijana je bila sigurna opcija, ali joj je nedostajala podrška saigračica. U nekoliko navrata su aktuelne šampionke prilazile na poen, dva poena zaostatka, ali bi grešile u ključnim momentima, pa su izgubile prvi set.

U drugom je situacija bila potpuno drugačija. Sigurnije u napadu bile su Srpkinje, proradio je i blok. Do usijanja je zagrejala atmosferu u areni Boškovićeva, pošto je snažnim smečom okončala dug poen za 11:7. Razigrala je Maja Ognjenović i srednjake Minu Popović i Milenu Rašić. Prišle su u završnici Francuskinje na 19:18, ali je u tom momentu na servis stala prva dama srpskog tima. Odlično je servirala Maja, da bi na kraju asom donela set aktuelnim šampionkama.

Usledila je demonstracija sile u trećem setu. Nastavila je tamo gde je stala Maja, servisima je donosila veliku prednost svom timu i semafor je pokazao 7:0. Igrale su se izabranice Zorana Terzića, sve su prolazile i brzo je bilo 15:5. Fantastično je servirala Bojana Milenković, raspoložene za igru bile su ostale srpke odbojkašice i lako su privele posao kraju, prepustivši rivalkama samo sedam poena. Bio je to najubedljivije dobijen set na prvenstvu.

U istom ritmu igrao se i četvrti period. Dominirale su potpuno ‘plave dame’, nisu dozvolile rivalu da se približi. Od 14:7, brzo su došle do 20:10. Uz veliku pordšku 6.750 navijača sa tribina, dvrostruke uzastopne šampionke su prošle u polufinale.

Tijana Bošković bila je najbolja u srpskom timu sa 27 poena, Milena Rašić je osvojila 13, a Mina Popović 9. Na drugoj strani Ameli Rotar je brojala do 15, a Lusil Žakel do 9.

Rival u borbi za finale biće im Turska, a taj meč na programu je u petak od 17 časova. Drugi polufinalni par čine Holandija i Italija.