in

SB LVII: Utvrđivanje ili rađanje dinastije

SB LVII: Utvrđivanje ili rađanje dinastije

NFL će u noći nedelje na ponedeljak (0:30 Sport klub 1) dobiti novog šampiona. Za Lombardijev trofej bore se Kanzas Siti Čifsi i Filadelfija Iglsi.

Dominantan utisak koji se mogao steći površnim posmatranjem zbivanja i svega što okružuje Superboul u ove dve nedelje, jeste da se sastaju dve ekipe koje dele mnogo toga i da ovaj duel okružuje krajnje prijateljska atmosfera. Kao da je svejedno ko će dobiti. O
Duel braće Kelsi, u kojem porodica i ne brine za ishod jer su obojica već po jednom slavili, naglašavanje da je trener Čifsa Endi Rid bio nekada trener Filadelfije, pa mu valjda neće teško pasti eventualni poraz, ili kuriozitet da je ovo prvi duel tamnoputih kvoterbekova, pa je i tu na neki način svejedno ko će da pobediti, itd.

Ali to je zaista samo površan utisak, garniran izlivima velikog međusobnog poštovanja, koje više liči na kurtoaziju. U stvarnosti, za obe ekipe ovo je utakmica velikog uloga i poraz nije opcija. Kanzas Siti Čifsi Endija Rida i Patrika Mahomsa plasirali su se u treći superboul u četiri sezone. Prethodno su zabeležili pobedu i poraz i ako žele da počnu da im, makar stidljivo, prišiju epitet dinastije, ovaj susret moraju da dobiju. Jer dinastija se ne stvara ako imaš više poraza nego pobeda u borbi za titulu.

Nema sumnje da je sam Mahoms motivisan kao nikada da dobije ovu utakmicu. Ovo mu je prva sezona bez Tajrika Hila i svakako želi svima da pokaže da je on taj koji je garant pobeđivanja u Kanzas Sitiju. Takođe, želi da prekine neugodnu tradiciju, koja traje čitav ovaj vek, da osvajač MVP titule ako u toj sezoni igra Superboul, ne osvaja. Ukoliko odnese pobedu, vrlo verovatno bi ostvario sezonski het-trik koji bi činili Lombardijev trofej, MVP sezone i MVP Superboula, što je poslednji put pošlo za rukom legendarnom Kurtu Vorneru.

A onda imate sa druge strane ekipu koja je sezonu počela sa 11 trijumfa, na izuzetan način, praktično bez ikakvih trzavica, protutnjala plej-ofom i našla se u Superboulu. Pride, ekipi kojoj su svi plejmejkeri mlađi od 30 godina, a opet ima nekoliko vrhunskih iskusnih igrača koji znaju kako se igraju ovakve utakmice.

Pozornost će, bez sumnje, biti uperena ka mladom 24-godišnjem kvoterbeku Džejlenu Hurtsu. Momku koji već igra na MVP nivou, istinskom double-threat kvoterbeku, za kojeg se ne zna da li je opasniji kada zategne ruku za pas, ili krene u trk. Takav čovek je u stanju da uspostavi dinastiju, a ostatak je ekipe je dovoljno mlad i vitalan da može, teoretski, da pobeđuje u kontinuitetu.

Jedni imaju priliku da utvrde status dinastije, koji mnogi jedva čekaju da im pripišu. Drugi imaju priliku da odmah postanu pobednici i da krenu u stvaranje dinastije. Nju Ingland Petriotsi i Tom Brejdi su sišli sa scene, nekako se ovaj okršaj nad okršajima u Glendejlu prirodno nameće kao početak novog doba.