in

Pro Reko šampion Evrope! Mandić MVP

Vaterpolisti Pro Reka pobedili su Ferencvaroš u finalu Lige šampiona sa 9:6 (3:2, 2:3, 2:0, 2:1), pa su stigli do devete titule prvaka Evrope u klupskoj istoriji.

Pro Reko sada ima dva trofeja više u odnosu na ekipe Mladosti iz Zagreba i Partizana koje su sedam puta bili šampioni Evrope, a trofej koji je osvojio Pro Reko, došao je kao melem na ranu, posle poraza od Breše u finalnoj seriji šampionata Italije sa 3-1. Reko je izgubio tron, koji je ljubomorno čuvao od 2006. godine.

Golove za Reko u velikom finalu, postigli su: Dušan Mandič tri, Frančesko Di Fulvio i Pijetro Fijoli po dva, Aron Janger i Oskar Ečenike po jedan. Aleksandar Ivović nije uspeo da se upiše u listu strelaca, a Marko Bijač je imao 13 uspešnih odbrana. Reprezentativac Srbije Dušan Mandić odneo je MVP priznanje.

Golove za Ferencvaroš, koji je ustupio evropski tron Pro Reku, postigli su: Nikolas Bikari i Čaba Vigvari po dva, Marton Vamoš, Nikola Jakšić po jedan.

Veliko finale je donelo veliku borbu. Pro Reko je posle prve deonice vodio sa 3:2. Golove za Reko, postigli su Pijetro Fijoli (dva) i Dušan Mandić. Strelci za FTC bili su Nikola Bikari i Čaba Vigvari.

Rat nerava je nastavljen i tokom druge četvrtine, a ovaj period igre je dobio Ferencvaroš sa 3:2, pa je na semaforu pisalo 6:6. Mrežu Ferencvaroša, pogađali su Aron Janger i Frančesko Di Fulvio, dok su mrežu Reka, pogađali Marton Vamoš, Čaba Vigvari i Nikola Jakšić.

Treća deonica je donela maestralnu partiju Pro Reka, pre svega u odbrani. Reko je zatvorio sve prilaze svom golu, odlično je branio Marko Bijač, put do mreže Fenercvaroša, pronašli su Oskar Ečenike i Dušan Mandić, pa je Reko, uoči poslednjeg kvartala vodio sa 7:5.

Reko je nastavio sa fenomenalnom igrom u odbrani. FTC nije uspevao da nađe put ka golu, Bijač je i dalje bio na izuzetno visokom nivou, kao i sjajni Dušan Mandić, koji je na pet minuta pre kraja pogodio za 8:5. Nedugo zatim, usledila je još jedna sjajna odbrana Bijača, a zatim i gol u režiji Frančeska Di Fulvia, pa je veliko slavlje moglo da počne.

Podsećanja radi, finalni turniri Lige šampiona će se i naredne dve godine igrati u Beogradu, a u sezoni koji sledi, ugled regiona, pored Juga i Jadrana iz Herceg Novog, sigurno će braniti Novi Beograd, a postoji nada da još neka ekipa kroz kvalifikacije stigne do elitnog društva – Radnički iz Kragujevca, Mladost iz Zagreba…