in

Previše padova Valijeve! Zlato za Šerbakovu

Ana Šerbakova je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu u pojedinačnoj konkurenciji. Mlada Kamila Valijeva je bila najveći favorit, ali je pala pod pritiskom i imala je ogromne greške i nekoliko padova zbog čega je završila bez medalje.

Jasno je i pre poslednjeg takmičenja bilo da je Kamila Valijeva bila pod ogromnim pritiskom. Veliko očekivanje ruske javnosti, veliki pritisak zbog navodnog dopingovanja i velika lična očekivanja su nažalost učinili svoje. Jedna od najtalentovanijih sportistkinja ikada nije uspela da dođe do medalje u pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama.

Očekivalo se da će Kamila napraviti nekoliko četvorostrukih skokova, da će plesati po ledu kao što je bio slučaj u utorak u kratkom programu ali ništa od toga se nije desilo. Odmah je pokazala nesigurnost, imala je probleme prilikom doskoka, a kada je jednom završila na ledu bilo je jasno da od zlata nema ništa. Izgorela je u želji Kamila i na kraju ostala čak i bez medalje. Valijeva je posle ovog teškog poraza bila neutešna a smogla je snage da čestita Ani Šerbakovoj.

Talentovana Ruskinja je imala sjajan program, izvodila je četvorostruke skokove, a zahvaljujući boljem kratkom programu u utorak imala je bolji učinak od Aleksandre Trusove. Trusova je potpuno zasenila konkurenciju i imala je najbolje ocenjen nastup u četvrtak, ali je ipak završila sa srebrom. Bronzana je bila Japanka Kaori Sakamoto.

Izvor : AP Photo/David J. Phillip

Pred izlazak poslednjih šest klizačica koje su bile najbolje u kratkom programu u utorak najbolja je bila Amerikanka Alisa Liu. Ona je imala ukupno 208,95 poena i to tog momenta je imala najbolji rezultat u slobodnom klizanju. Leona Hendriks iz Belgije je bila druga, a Je Lim Kim iz Koreje treća.

Odmah je prva klizačica u toj poslednjoj grupi pokazala da su one koje su se do tada našle na ledu daleko od medalja. Jung Ju iz Koreje je imala najbolji rezultat i preuzela je prvo mesto. Nju je sa prvog mesta sklonila Japanka Vakaba Higuči koja je imala nešto lošiji slobodni program, ali zahvaljujući sjajnom kratkom programu preuzela je prvo mesto.

Aleksandra Trusova je zatim potpuno rasturila konkurenciju. Ostvarila je preko 100 poena u slobodnom programu dok su klizačice pre nje uglavnom jedva prelazile 70. Izvela je skokove sa četiri rotacije što je u ženskom klizanju pošlo za rukom samo njoj i Kamili Valijevoj. Jasno je bilo da najbolje takmičarke tek dolaze na red u Pekingu. Trusova je imala preko 177 bodova, dok joj je do tada u karijeri najbolja ocena bila za 11 manja.

Kaori Sakamoto je bila sledeća i iako je imala savršen nastup bila je za dvadesetak bodova lošije ocenjena od Trusove. Ukuopno je imala 24 boda manje od Trusove i u tom treutku je zauzela drugo mesto.

Ana Šerbakova je bila pretposlednja na programu, izvodila je četvorostruke skokove i uspela je da nadmaši Trusovu. Imala je u ukupnom rezutltatu četiri boda više, a prvo mesto je zauzela ipak zahvaljujući daleko boljem rezultatu u kratkom programu u odnosu na Trusovu.