in

Povukla se jedna od najvećih atletičarki 21. veka

Povukla se jedna od najvećih atletičarki 21. veka

Jedna od najvećih atletičarki 21. veka, Novozelanđanka Valeri Adams, objavila je u utorak da u 38. godini završava profesoinalnu karijeru, tokom koje je u disciplini bacanje kugle osvojila praktično sve što je mogla.

Atletičarka iz Rotorue je osvojila četiri olimpijske medalje (zlata u Pekingu i Londonu, srebro u Riju, bronzu u Tokiju), četiri puta je bila svetska šampionka, četiri puta svetska šampionka u zatvorenom, a trostruka je prvakinja Komonvelta.

*Niko nikad kao Valeri Adams

„Kada sam osvojila bronzu u Tokiju razmišljala sam da li da se upustim u još jedan olimpiski pohod. Trebalo mi je mnogo vremena da u glavi ‘obradim’ da li zapravo to želim. Moje srce, um i telo su mi dali odgovor na ovo pitanje. Atletika će uvek biti deo mog života – dala sam svoje srce i dušu ovom sportu. Zbog toga sam rešila da okačim o klin ove patike broj 47“, izjavila je 37-godišnja Valeri Adams.

Najbolji rezultat tokom karijere na otvorenom bio joj je 21,24 metra, a u zatvorenom 20,98 metara. Na početku karijere bavila se i bacanjem diska i kladiva. Tokom karijere kilaža joj se kretala oko 120 kilograma, a treba naglasiti da je i majka dvoje dece.

Valeri Adams potiče iz nesvakidašnje sportske porodice – majka joj je poreklom sa Tonge, a otac Sidni Adams je bio Englez. On je sa ukupno pet žena imao 18 dece, a jedan od Valerina polubraće je i NBA centar Stiven Adams. Rođena sestra Valeri je i Lisa Adams, atletičarka koja je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojila zlatnu medalju u zlatnu medalju u bacanju kugle. Valeri je njen trener i tim poslom će nastaviti da se bavi po završetku karijere aktivne atletičarke. Zanimljiv podatak je da su sestre Valeri Adams u proseku visoke 183 centimetra, a braća 206 centimetara.