in

Peta titula za Al Atiju na Dakaru, Sagmajster nije završio

Peta titula za Al Atiju na Dakaru, Sagmajster nije završio

Katarski automobilista Naser Al Atija obezbedio je petu titulu na prestižnom reliju Dakar. Vozač Tojota Gazu Rejsinga je na kraju 14. etape imao jedan sat, 29 minuta i 49 sekundi prednosti u odnosu na najbližeg pratioca – legendarnog Sebastijana Leba, kojem nije pomoglo ni to što je osvojio sedam etapa.

Al Atija je u društvu suvozača Matjua Bomela najviše pokazao tokom dvonedeljnog maratona u Saudijskoj Arabiji. Na čelo je izbio posle treće etape i nije prepuštao vođstvu Lebu i ostalim supernicima.

*Dakar: Benavides preokretom do druge titule!

Treći u generalnom plasmanu je debitant na Dakar relijiu – Lukas Moraes iz Tojote Hiluks. Među prvih deset našli su se još i Žinijel de Vilije (Tojota Gazu), Henk Lategan (Tojota Gazu), Marin Prokop (Orlen Benzina), Huan Kruz Jakopini (Overdrajv), Vei Han (Hanvej Motrosport), Sebastijan Halpern (Ek-Rejd Mini JCW) i Gerlen Šišerit (GCK).

Predstavnik Srbije na ovoj trci Gabor Sagmajster nije završio poslednju etapu. Zasad ostaje na sjajnih 11 završetaka ove zahtevne trke.

Najbrži u poslednjoj etapi bio je Gerlen Šišerit, a on je na cilj u Damamu posle 136 kilometara stigao pre Audijevog Matijasa Ekstrema.

Četvrti Dakar reli koji se vozio u Saudijskoj Arabiji bio je najzahtevniji – vozači su prešli preko 5.000 kilometara, vozili 14 etapa za 15 dana i uspešno končali 45. izdanje slavne trke.

Al Atija se ustoličio kao apsolutni velikan ove trke, a prethodno je titule na ovom reliju osvajao 2011, 2015, 2019 i 2022. godine.