in

Noel “vaskrsao“ u drugoj vožnji, slavi ga Francuska

Prva vožnja nije bila na nivou kojem se francuski skijaš Kleman Noel nadao – da kompletira slalom bile su mu potrebne 54,3 sekunde. Bio je na šestom mestu. A onda je došla druga vožnja, kojom je prekinuo 20 godina dug post.

Noel je vozio senzacionalno i sa 49,79 uspeo da ostvari ukupno vreme kojim je svojoj domovini doneo prvo olimpijsko zlato u muškom slalomu još od 2002. i Solt Lejk Sitija u kojem je najbolji slalomaš boi Žan-Pjer Vidal.

Takođe, bila je to prva medalja za Francusku u alpskom skijanju na Igrama u Pekingu.

Slalom je bio jedna od disciplina za koje se najteže mogao predvideti pobednik pred start nadmetanja jer smo u Svetskom kupu do sada na šest trka videli šestoricu različitih pobednika.

Noel ima dodatni razlog za radost budući da je na Igrama u Pjongčangu četiri godine ranije osvojio mesto koje najteže pada – „drvenu medalju“ rezervisanu za četvrtoplasiranog.

Da li će se 24-godišnjak u Milanu i Kortini 2026. godine postarati da naredna pauza za francuske slalomaše ne bude baš 20 godina duga, videćemo, ali Noelov podvig kojem smo prisustvovali u sredu sa pravom ga čini herojem dana na Zimskim olimpijskim igrama.

Tagovi