in

Noel doneo Francuskoj zlato u slalomu posle 20 godina

Olimpijski šampion u slalomu je Francuz Kleman Noel.

Čak 20 godina posle zlata koje je Francuskoj u slalomu doneo Žan Pjer Vidal, Kleman Noel okitio se zlatom na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Bio je solidan Noel posle prve vožnje koju je završio u vremenu 54.30 što je bilo dovoljno za šesto mesto. Zato je druga vožnja bila perfektna i vreme 49.79 donelo mu je mesto na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Ukupno vreme novog šampiona bilo je 1:44.09.

Do drugog mesta, zahvaljujući više prvoj nego drugoj vožnji u kojoj je malo i podbacio, došao je Austrijanac Johanes Štrolc kome je ovo druga medalja u Pekingu. Štrolc je imao ukupno vreme 1:44.70.

Na trećem mestu našao se Norvežanin Sebastijan Fos-Solevag (1:44.79) koji je bio treći i posle prve vožnje.

Slaba druga vožnja koštala je medalje Henrika Kristofersona koji je završio kao četvrti, a iza sebe je ostavio Loika Milarda, Danijela Julea, Linusa Štrasera, Đulijana Razolija, Alberta Popova i Aleksandera Horšilova koji su kompletirali plasman prvih deset.

Najbolje plasiran hrvatski skijaš bio je Samuel Kolega na 15. mestu, poziciju ispred Aleksisa Panturoa. Filip Zubčić zauzeo je 18. mesto, a Matej Vidović 20.

Bosanskohercegovački skijaš Emir Lokmić zauzeo je 27. mesto. Bio je Lokmić 35. nakon prve vožnje i značajno je drugim nastupom popravio plasman.

Crnogorac Eldar Salihović bio je na kraju 42. sa vožnjama 1:09.61 i 1:02.21.

Čak 43 takmičara nije završilo trku, među njima i Žan Kranjec.