in

Nedodirljivi Magnus Karlsen prvak sveta i u brzopoteznom šahu

Nedodirljivi Magnus Karlsen prvak sveta i u brzopoteznom šahu

Norveški velemajstor Magnus Karlsen dodatno se ustoličio kao najkompletniji šahista svih vremena. U petak je 32-godišnjak iz Tensberga objedinio titule svetskog prvaka u ubrzanom i brzopoteznom i klasilčnom šahu.

Što se predstavnika Srbije u „open“ konkurenciji tiče, Aleksandar Inđić završio je turnir na 64. mestu, a Velimir Ivić bio je 95. U ženskoj konkurenciji Teodora Injac bila je 57, a Jovana Erić 69.

Karlsen je igrao nadmoćno u kazahstanskom Almatiju i dokazao da je najbolji igrač sveta u popularnom „cugeru“ sa 16 od mogućeg 21 poena. Ovo je neverovatna šesta svetska titula za Karlsena u ovom tempu.

*„Magnuse, kad se povlačiš?“; „Kad me neko zaustavi!“

Na drugom mestu našao se Amerikanac Hikaru Nakamura (bod manje), a do bronze je u brzopoteznom šahu (blitz) došao mladi Jermen Haik Matirosijan.

Magnus je titulu potvrdio u poslednjem kolu pobedivši Nodirbeka Abdusatorova, mladog Uzbeka koji ga je 2021. godine koštao titule prvaka sveta u ubrzanom šahu. Pamtiće se Karlsenova partija protiv Beograđanina Ričarda Raporta, koji predstavlja Rumuniju. U njoj se Karlsen izvukao iz gotovo nemoguće situacije.

U ženskoj konkurenciji do zlata je došla domaća takmičarka, 18-godišnja Bibisara Asaubajeva, koja je odbranila titulu iz Varšave 2021. godine. Devojka iz Taraza je još jednom nagovestila da predstavlja budućnost ženskog šaha.

Karlsen je samo dva dana ranije u Almatiju postao novi prvak sveta u ubrzanom šahu po četvrti put u karijeri. Norvežanin je i dalje aktuelni prvak sveta u klasičnom šahu, ali je zvanično potvrdio da se više neće takmičiti za svetske titule u tom formatu usled nedostatka motiva.

Magnus je tu titulu, koju je držao od 2013. godine, upraznio usled nedostatka motivacije. On je u pet navrata pobeđivao u mečevima za naslov najboljeg na svetu u klasičnom šahu, a poslednji put je bio bolji od Rusa Jana Nepomnjaščeg krajem 2021. godine.

Nepomnjašči je ponovo pobedio na Turniru kandidata, pa će se za titulu novog prvaka planete boriti sa Kinezom Dingom Lirenom.

Neverovatnim scenama mogli smo da prisustvujemo tokom prvog dana prvenstva održanog u Almatiju. I tada je najviše pažnje privukao Karlsen, koji je zbog gužve u saobraćaju jedva stigao na svoj duel prvog kola sa Belorusom Vladislavom Kovaljovom. Norvežanin je zbog kašnjenja morao da trči do svog mesta u sali i protivnika Kovaljova, a kada je aktivirao vreme na njemu je ostala svega 31 sekunda.

Pravila u ovom formatu su takva da svaki igrač ima tri minuta na satu, a za svaki potez koji odigra dobija po dodatne dve sekunde. To je praktično značilo da Karlsen svaki potez mora da odigra momentalno, ali najboljem šahisti 21. veka to nije bio problem i savladao je 28-godišnjeg beloruskog velemajstora.

Osim kašnjenja, u četvrtak se mnogo govorilo o tome da je Karlsen na meč prvog kola došao u trenerci jer nije stigao da se presvuče. Turnir ima jasan i prilično strog „dres kod“ – cipele, tamne pantalone, svetla košulja itd. Iako je postojala bojazan nekih da će Karlsen biti diskvalifikovan, organizator je očekivano rešio da mu progleda kroz prste.

Pravila o oblačenju nije poštovao ni nekadašnji i budući izazivač za titulu prvaka sveta – Jan Nepomnjašči iz Rusije. On je na takmičenje došao u majici sa motivima argentinske zastave na kojoj je na španskom pisalo „Šta gledaš, glupane?“ U pitanju je omaž replici Lionela Mesija holandskom novinaru posle utakmice četvrtfinala prethodnog Svetskog prvenstva.

Predstavnici FIDE razgovarali su sa Nepom, ali ni on nije diskvalifikovan, a posle prvog dana takmičenja Rus je kritikovao stroga pravila oblačenja i rekao da bi komfro takmičara morao da bude na prvom mestu.