in

Na pravom smo putu za još veće rezultate

Na pravom smo putu za još veće rezultate

Muška seniorska reprezentacija Srbije danas se vraća u Beograd sa Svetskog prvenstva na kojem je osvojila 11. mesto i ostavila dobar utisak, uprkos tome što se nije domogla plasmana u četvrtfinale.

Selektor Srbije, Antonio Đerona, istakao je posle meča protiv Holandije (32:30), da je ekipa na pravom putu i da se razvija u reprezentaciju, koja će u budućnosti biti spremna za velika dela. Podsetio je španski stručnjak i na činjenicu da za ozbiljniji rezultat potrebno i vreme.

Sa iskustvom i kontinuitetom igara na velikim takmičenjima, Evropsko prvenstvo u januaru 2024. godine je realan cilj ove selekcije, a to podrazumeva i borbu za plasman na Olimpijske igre u Parizu, što bi bila kruna ove generacije.

„Mislim da smo postigli određen napredak, ali nedovoljan za nešto veće. Izgubiti golom razlike od Nemačke i tri od Norveške nije sramota. Pobedili smo sve ostale ekipe, ali nismo bili spremni da se borimo za više ciljeve. Ne smemo da zaboravimo istoriju ove ekipe. Iako imamo igrače koji su u svojim tridesetim, neki i koju godinu mlađi, oni nisu navikli da sa reprezentacijom igraju utakmice na ovom nivou i to je ono što ceo tim treba da nauči. Takođe, tu su mladi igrači koji svojom igrom ozbiljno pretenduju da u budućnosti imaju veću ulogu kao što su Stefan Dodić i Marko Milosavljević. Nadam se da ćemo se izboriti za naredno Evropsko prvenstvo i uz dodatnih godinu dana rada zajedno, biti u stanju da odemo korak dalje“, rekao je Đerona.

Španski stručnjak je dodao da će pažljivo pratiti sva ligaška takmičenja do novog okupljanja reprezentacije u martu, kada su na programu mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Norveške.

„Pratiću pomno sve Lige, a ovog leta i Svetsko juniorsko prvenstvo u Nemačkoj i Grčkoj, na kojem će igrati Srbija. Već smo u kvalifikacijama za EP 2024. imali u sastavu momke iz te generacije, kao što su Luka Rogan i Miloš Kos. Jako je važno i za Stefana Dodića da odigra to prvenstvo na 100 odsto svojih mogućnosti, ali i da se dodatno razvija na polju snage, pošto je kao rukometaš izuzetno vešt i talentovan. Dodić jako dobro razume igru, ali je važno da se na fizičkom aspektu dodatno unapredi. Segment igre u kojem može da napreduje je odbrana, dok ćemo posle tog prvenstva videti na koje još igrače možemo da računamo u budućnosti. Treba da daju sve od sebe i odu što je dalje moguće, kao što je to bio slučaj sa prvenstvom Evrope gde su u svojoj generaciji osvojili bronzanu medalju“.

Odnos prema selekciji Srbije se znatno promenio. Protivnici našu reprezentaciju posmatraju sa više respekta, što je primetio i sam Toni Đerona.

„Rekao sam ekipi da sam jako ponosan na njih zbog toga! Ovo je tim, koji je sada spreman da igra dve jake utakmice u istoj nedelji, kao što je to bio slučaj sa Francuskom, zatim Slovenijom i potom Švedskom. Važno je da ljudi vide kako se ekipa bori na ovim utakmicama, jer na svakoj sledećoj imaćeš veći respekt od strane protivnika. I dalje ima prostora za napredak svakako, posebno u utakmicama gde jedna lopta odlučuje sve“.

Španski stručnjak smatra da navike u reprezentaciji dolaze zapravo iz klubova.

„Pre sledećeg velikog prvenstva imaćemo ponovo samo dve do tri nedelje za pripreme i zato je važno da igrači koji konkurišu za reprezentaciju individualno urade više i da se ne štede u svojim klubovima. To sam im rekao i posle utakmice sa Holandijom u svlačionici, da njihovim telima i psihi trebaju jake utakmice, što je češće moguće, jer za takmičenja koja traju dugo, kao što je Svetsko prvenstvo, to može da napravi razliku. Zamislite da sada, umesto što se vraćamo kući moramo da igramo četvrtfinale? Naravno da bi ekipa kroz srce, želju i motivaciju pronašla snagu za sve do kraja, ali je potrebno to moći i kada to nije slučaj“.

Nije izostala ni Đeronina analiza igara drugih reprezentacija na ovom prvenstvu.

„Moram da kažem da smo vreme provodili najviše gledajući utakmice Srbije i protivnika, kada nismo igrali, zbog pripreme narednih mečeva. Preksinoć sam imao priliku da pogledam utakmicu između Francuske i Španije. Ono što je jasno, jeste da je rukomet postao jako brz sport. Sve je teže ekipama koje koriste jednu grupu igrača u odbrani i drugu u napadu, zbog tempa koji je nametnut. Takođe, ekipama su potrebni igrači koji su fizički u jako dobroj formi. U prvenstvu Srbije treba takođe usmeravati mlade igrače, koji imaju reprezentativni potencijal, da što više rade na brzini i snazi. Holandija je jako dobar primer za to. Lepo je videti ih kako igraju, sa puno brzih akcija, lažnih finti, „cepelina“. Takva igra može dovesti i do velikog broja izgubljenih lopti, ali čini naš sport atraktivnim za gledanje“.

Roster Norveške, koja će u martu dva puta biti rival Srbije, pravi prevagu i to je model koji je potrebno primeniti.

„Vi ukoliko izvučete Sagosena iz igre, tu je Johanesen. Njega u svakom trenutku može na istom nivou da zameni O’Salivan. Na svakoj poziciji imate dva do tri vrhunska igrača, koja mogu da igraju po 60 minuta, da šutiraju precizno sa distance i trče sve vreme. Fizički aspekt je postao jako važan i neki od naših igrača moraju da unaprede taj segment igre“.

Pored Španije, kojoj selekciji Antonio Đerona želi titulu i koga vidi kao potencijalnog šampiona?

„Ako Španija nije ta koja će doći do zlata, zbog odnosa koji imamo sa njima i načina na koji igraju, želeo bih Švedskoj da završi prva. Imaju odličnu ekipu, igraju jako dobro i to pred svojom publikom. Svakako, mislim da Norveška ima čemu da se nada na ovom prvenstvu i da ne bi bilo nezasluženo kada bi na kraju oni podigli pehar. Ne treba otpisati ni Nemačku, posebno zbog načina na koji ekipa deli minutažu, kao što je to slučaj i sa Španijom. Francuska je uvek jedan od glavnih favorita, ali mnogo zavisi od toga da li golmani imaju svoj dan. Ako Žerar brani kao protiv Španije, biće ih jako teško pobediti“.