in

MOK pohvalio OKS zbog pitanja vakcinacije sportista u Srbiji

Kako je saopštio OKS, MOK je na Izvršnom odboru posebno pohvalio program koji sprovodi OKS u saradnji sa institucijama.

Saradnja OKS i Vlade Srbije apostrofirana je od strane MOK-a, kao pravi primer saradnje nacionalnog olimpijskog komiteta sa državnim organima u izazovnim vremenima u kojima se nalazimo, navodi se u saopštenju OKS-a.

OKS je krajem 2020. godine formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19, koja je pripremila dokument pod nazivom „COVID-19 protokol Olimpijskog komiteta Srbije i kroz zajedničku inicijativu sa Ministarstvom omladine i sporta uspeo je da obezbedi mogućnost za prioritetno vakcinisanje srpskih olimpijaca koji će nastupati u Tokiju ili u kvalifikacionim takmičenjima za OI.

Kako se navodi, nekolicina srpskih sportista već je vakcinisana, dok će se u narednim danima nakon usaglašavanja svih proceduralnih detalja sa Ministarstvom omladine i sporta krenuti sa vakcinisanjem većeg broja sportista.

Zaključak Radne grupe OKS za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19 jeste da vakcinacija sportista nikako nije obavezna, ali jeste poželjna jer će doprineti opštoj sigurnosti i zdravlju sportista, ali i kompletnog stanovništva u Srbiji, kao primarnom cilju.

U sklopu ove inicijative, Olimpijski komitet Srbije će 5. februara organizovati edukaciju putem interneta, te će putem video konferencijske veze svi zainteresovani sportisti i treneri moći da postave pitanja i diskutuju na temu zaštite od infekcije virusa COVID-19 kroz proces imunizacije.

Edukaciju će održati članovi Radne grupe OKS za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na čelu sa predsednikom Zdravstvene komisije OKS prof. dr Draganom Radovanovićem.