in

MOK nema kredibilitet da dozvoli Rusima da se takmiče

MOK nema kredibilitet da dozvoli Rusima da se takmiče

Ujedinjeno Kraljevstvo zalaže se za nastavak sprovođenja sankcija i zabrana uvedenih ruskim i beloruskim sportistima, uključujući tu i nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu, rekla je ministarka za kulturu, medije i sport Lusi Frejzer.

Međunarodni olimpijski komitet odlučio je da sportistima iz Rusije i Belorusija dozvoli da učestvuju u kvalifikacionim takmičenjima pred Igre 2024. godine, pod neutralnom zastavom, ali više desetina zemalja se toj odluci protivi.

Frejzer je predsedavala sastankom na kome su prisustvovali ministri sporta zemalja, a ima ih oko 30, koje se protive učešću ruskih i beloruskih takmičara, a nakon toga je navela da smatra da „MOK nema kredibilitet“ da donese ovakvu odluku i pozvala je čelnike MOK da preispitaju svoj stav.

„Slažemo se sa time da predsednik Rusije Vladimir Putin ne može da koristi sportiste da opravda akciju u Ukrajini koju mi nastavljamo da podržavamo na svim poljima.

Danas želimo da izrazimo ozbiljnu zabrinutost zbog stava MOK i planovima da se dozvoli ruskim i beloruskim takmičarima da učestvuju na Igrama.

Bilo kakvi planovi te vrste nemaju kredibilitet“, navela je ona.

Tagovi