in

Mitrović odbranio pet peteraca, Srbija bolja od SAD

Mitrović odbranio pet peteraca, Srbija bolja od SAD

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je selekciju SAD posle izvođenja peteraca 14:11 (2:4, 1:1, 6:5, 2:1 – 3:0). Sa dve pobede i dva poraza srpski tim je završio takmičenje u Dalasu. Konačan plasman biće poznat posle susreta Amerikanaca i Španaca u noći između utorka i srede.

Veliko veče je imao Branislav Mitrović. Iskusni golman je tokom čitavog meča branio odlično, imao nekoliko briljantnih odbrana od kojih ističemo dva odbranjena peterca i neutralisan zicer domaćina u poslednjem napadu sa igračem više. To nije sve, prilikom izvođenja peteraca Mitrović je odbranio sva tri američka šuta, pa su, posle prečke Radulović,a golovi Stojanovića, Vučinića i Martinovića bili dovoljni za pobedu.

Srbija je, utisak je, iz utakmice u utakmicu igrala sve bolje, mada je bilo primetno da je umor činio svoje. I ovoga puta nije bilo u sastavu povređenog Rašovića.

U prvoj četvrtini Amerikanci su brzo poveli 2:0. Na scenu su zatim bili efikasni Radulović i Vučinić da bi domaćin do prvog odmora još dva puta pogodio mrežu Mitrovića. Drugih osam minuta tvrdi, teški za obe ekipe. Sjajno je Jakšić asistirao Laziću za smanjenje rezultata 3:4 ali je domaćin sačuvao dva gola viška preko spretnog Abramsona. U ovom delu je Mitrović odbranio peterac Bovenu.

U prve dve četvrtine osam golova a samo u trećoj ih je bilo čak 11. Stojanović je prvi pogodio, zatim mu je poništen pogodak (nije se videlo zašto), da bi Martinović izjednačio. Krenula je igra gol za gol. U jednom momentu Amerikancu su ponovo imalu plus dva 10:8 ali je pred sam zvuk sirene za kraj trećeg dela, iz peterca smanjio Jakšić.

Prelepom parabolom je Drašović, odmah, u završnom delu izjednačio. Usledila je još jedna sjajna odbrana peterca od strane Mitrovića. Amerikanci su imali četiri a Srbija jedan kazneni udarac sa oet metara. Domaćin je golom posle greške srpske odbrane poveo 11:10. Izjednačenje je doneo Ubović na odlično dodavanje Stojanovića 65 sekundi pre kraja. Imali su domaćini u poslednjem napadu igrača više, sjajno je reagovao Mitrović na udarac Haloka. Svoj poslednji napad Srbija je završila prečkom koju je pogodio Stojanović. Tako se došlo do opisanih peteraca.

Srbija je tokom igre imala šut 29-14, igrača više 10-3, peterce 1-1. Sa druge strane Amerikanci šut 34-11, igrača više 13-6, peterce 4-2.

„Srećan sam zbog pobede. Nikad nije lako sa Amerikom kod njih. Pokazali smo karakter. Nismo dobro počeli ali smo se skupili. Kako je utakmica omicala igrali smo sve više kao ekipa i to nam je donelo pobedu,“ rekao je povratnik u repezentaciju Nemanja Ubović.

„Imamo već dve pobede u ovoj godini. Dizali smo se iz utakmicu u utakmicu. Nije ovo makismum, pred nama je dosta rada ali je pobeda bitna zbog jačanja našeg karaktera. Idemo dalje,“ izjavio je iskusni Sava Ranđelović.

„Završili smo pobedom turnir koji nas je zadesio u momentu u kojem nismo najspremniji. Prvi put smo sa novim trenerom.Od početka smo dizali nivo igre, grešaka je bilo sve manje. Idemo uzlaznom putanjom i sa optimizmom možemo da čekamo sledeće akije i takmičenja,“ komentar je Rdomira Drašovića koji je sa 11 godlova bio najefikasniji srpski vaterpolista na turniru.

Srbija – SAD 14:11 (2:4, 1:1, 6:5, 2:1 – 3:0)

Srbija: Filipović, Radulović 1, Pljevančić, Ranđelović 1, Lazić 1, Martinović 2, Drašović 2, Jakšić 2, Janković, Ubović 1, Stojanović 2, Vučinić 2, Mitrović,

SAD: Holand, Dod, Vavić, Abramson 2, Vudhed, Kupido, Halok 2, Vudhed, Boven 2, Stivenson 2, Erhard, Irving 1, Farmer 2, Tarner.