in

Međunarodna džudo federacija suspendovala Putina: Nije više počasni predsednik

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin neće više biti počasni predsednik Međunarodne džudo federacije jer ga je to regulatorno telo suspendovalo, prenose svetski mediji. Razlog za donošenje ove odluke je invazija Rusije na Ukrajinu koja je počela nekoliko dana ranije.

Putin (69) je veliki ljubitelj ovog borilačkog sporta i od svoje 11. godine je trenirao džudo, a kada je imao 14 prebacio se na sambo.

Kao mladi džudista bio je veoma uspešan i osvajao je takmičenja u rodnom Sankt Peterburgu (tada Lenjingradu). Putin je 2012. dobio crni pojas, osmi dan, u džudou i postao prvi Rus koji je došao do ovog prestižnog statusa.

Putin je takođe bio jedan od koautora dve knjige o ovom sportu – „Džudo sa Vladimirom Putinom“ i „Džudo: Istorija, teorija, praksa“ iz 2004. godine.

Američki pravni novinar Bendžamin Vits, koji je vlasnik crnog pojasa u tekvondou, svojevremeno je osporavao Putinove džudo-veštine i nazivao ga „džudo-prevarantom“, ali je predsednik Rusije uvek bio uključen u dešavanja Međunarodne džudo federacije.

Tagovi