in

Majer odbranio krunu u super-džiju i ušao u istoriju

Matijas Majer je novi – stari olimpijski šampion u super-džiju. Austrijanac je slavio na stazi „Rok“ na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Ujedno Majer je postao prvi muškarac u istoriji, koji je osvojio zlatne medalje na tri vezane olimpijske igre. Osim najsjajinjih odličja u super-džiju u Pekingu i Pjongčangu četiri godine ranije, bio je najbrži i u spustu 2014. u Sočiju. Među damama ovakav podvig je ostvarila Italijanka Debora Kompanjoni.

Štopericu je Majer u izuzeztno uzbudljivoj trci zaustavio na 1:19,94. Njemu je ovo drugo odličje u najmnogoljudnijoj zemlju na planeti, obzirom da je pre samo dva dana stigao do bronze u spustu.

Samo četiri stotinke sporiji od Majera bio je Amerikanac Rajan Kohrejn – Zigl i iznenađujuće stigao do srebrne medalje.Rajan je nastavio porodičnu tradiciju osvajanja medalja na najvećoj smotri svetskog sporta. Njegova majka Barbara bila je olimpijska šampionka u slalomu 1972. godine.

Na najnižoj stepenici postolja završio je Norvežanin Aleksandar Omot Kilde. Aktuelni lider u Svetskom kupu u super-džiju kasnio je za pobednikom 42 stotinke. Njegov sunarodnik Adrijan Sejeršted bio je četvrti sa 72 stotinke minusa u odnosu na Majera.

Takmičenje u alpskom skijanju u Pekingu nastavljaju se u sredu trkom u ženskom slalomu. Prva trka na programu je u 3.15, dok borbra za medalje u drugoj vožnji kreće u 6.45 časova.

Tagovi