in

Lindvik poleteo, Kobajaši bez novog zlata, Zajc najbolji Slovenac

U subotu je na programu bilo pojedinačno takmičenje u skijaškim skokovima na velikoj skakaonici u „Ženđijaku“ ski-centru – zlatnu medalju je u dramatičnoj završnici osvojio Norvežanin Marijus Lindvik sjajnim skokom u drugoj seriji. Srebro ide Japancu Rjojuu Kobajašiju, dok je bronzani Nemac Karl Gajger, aktuelni prvoplasirani u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Najbolji među predstavnicima Slovenije bio je Timi Zajc – završio je takmičenje na šestoj poziciji. Peter Prevc bio je 10 (prethodno trećeplasirani u kvalifikacijama), Lovro Kos je zauzeo 11. poziciju, a Cene Prevc 12. posle dve serije.

Drugi skok doneo je zlato mladom Lindviku – skočio je 140 metara i osvojio ukupno 151,3 poena za ukupni rezultat – 296,1. Kobajaši ga je pratio sa 292,8 (najduži skok 138 metara). Kobajaši je u nedelju osvojio zlatnu medalju na maloj skakaonici u Pekingu, a bila je to prva olimpijska medalja za Japan na maloj skakaonici posle 24 godine.

Novi olimpijski šampion Lindvik ima 23 godine, u Svetskom kupu se takmiči od 2016, a za sada je ostvario šest pojedinačnih pobeda. Ovo mu je prva olimpijska medalja.

Lindvik je prvi Norvežanin koji je osvojio olimpijsko zlato u skijaškim skokovima još od Torlafa Engana i ZOI održanih 1964. godine u Insbruku.

Na četvrtoj poziciji našao se Poljak Kamil Stoh, koji nije uspeo da osvoji novu medalju posle zlata iz Pjongčanga 2018. godine. Stoh je trostruki olimpijski prvak. U prvih deset bili su još Markus Ajzenbihler (Nemačka), Manuel Fetner (Austrija), Halvor Egner Granerud (Norveška) i Jan Herl (Austrija).