in

Kristofersenu prija Kranjska Gora, Odermat gotovo izvesno na tronu

Kristofersenu prija Kranjska Gora, Odermat gotovo izvesno na tronu

Norveški skijaš Henrik Kristofersen slavio je na pretposlednjem veleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u Kranjskoj Gori i tako kompletirao dvostruki trijumf ovog vikenda.

Kristofersen je četvrti put u karijeri slavio na Potkorenu, a ujedno je zabeležio četvrtu pobedu na poslednjih pet trka, kao i 28. ukupno. Norvežanin je slavio u vremenu od 2:18.13 minuta, sa 23 stotinke prednosti u odnosu na Štefana Brenštajnera iz Austrije, koji je tako došao do najboljeg rezultata karijere. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se švajcarski skijaš Marko Odermat koji je izvesno napravio ključan korak ka osvajanju velikog Kristalnog globusa.

Pred finale Svetskog kupa i poslednje četiri trke sezone Odermat ima 329 bodova prednosti u odnosu na Norvežanina Andrea Omota Kildea, za kojeg vrlo lako može da se desi da ne startuje u tehničkim disciplinama. Švajcarac je, inače, u Kranjskoj Gori zabeležio svoj najgori rezultat u veleslalomu ove sezone, pošto je na prethodnim trkama u toj disciplini imao četiri pobede i dva druga mesta, pa tako rutinski osvojio mali Kristalni globus.

Baš Odermat je vodio posle prve vožnje u Kranjskoj Gori, ispred Nemca Aleksandera Šmida i Kristofersena, koji je bio maestralan u drugoj. Prvu poziciju je preuzeo od Brenštajnera, da bi Šmid potom izgubio mnogo vremena, dok se Odermat dobro držao, ali su ga dve greške u gornjem delu staze mnogo koštale.

Najbolji među ostalima na četvrtoj poziciji bio je Norvežanin Lukas Broten, ispred Šmida, još jednog Švajcarca Đina Kavicela i austrijskog skijaša Manuela Felera. U prvih 10 našli su se i Atle Lie Mekgrat, Loik Mejlar i miljenik domaćih navijača Žan Kranjec.

Finale Svetskog kupa na programu je u francuskom Kurševelu – za sredu je zakazan spust, dan kasnije sledi superveleslalom, dok su za vikend na programu prvo veleslalom, pa slalom.