in

Jedan od najboljih boksera sveta se vratio u Ukrajinu, učestvuje u ratu

Jedan od najboljih boksera sveta se vratio u Ukrajinu, učestvuje u ratu

Jedan od najboljih boksera na svetu, Ukrajinac Vasilj Lomačenko, priključio se bataljonu teritorijalne odbrane u svojoj državi, koja se trenutno nalazi u oružanom sukobu sa Rusijom.

Dvostruki olimpijski prvak objavio je na svom fejsbuk profilu sliku u kojoj se može videti da je u uniformi i naoružan.

*Braća Kličko: Borićemo se; Usik: Nisam pobegao

„Bataljon teritorijalne odbrane Belgorod-Dnjestrovskij je formiran i naoružan“, stoji u tekstu pored slike koju je objavio Vasilj Lomačenko, a na njoj se nalazi sa gradonačelnikom Vitaljem Graždanom.

Ovaj 34-godišnji bokser nalazio se u Grčkoj u trenutku kada je ruska invazija započeta, a nije mogao da se vrati u Ukrajinu jer je vazdušni saobraćaj u međuvremenu obustavljen. Popularni „Loma“ je zato odleteo u Bukurešt, odakle je potom stigao do Odese, u kojoj mu se nalazi porodica.

Vasilj Lomačenko je bivši svetski šampion u tri kategorije, a za peti jun zakazana je njegova borba sa Australijancem Džordžom Kambososom, u kojoj će imati priliku da povrati titulu svetskog prvaka lake kategorije (do 61 kg). On je pojas izgubio 2020. godine, kada ga je porazio Teofimo Lopez.

Lomačenko u profesionalnom ringu ima 16 pobeda (11 KO) i 2 poraza, a smatra se jednim od najvećih amaterskih boksera svih vremena – osvojio je brojne zlatne medalje, a ostvario je skor od neverovatnih 396 pobeda i jednog poraza. Protivnika koji ga je pobedio, Lomačenko je kasnije dvaput savladao.

I drugi slavni ukrajinski bokseri, aktivni i penzionisani, uključeni su u oružani sukob sa Rusijom – Vitalij Kličko je gradonačelnik Kijeva, njegov brat Vladimir se priključio vetistima. Svetski prvak teške kategorije Aleksandar Usik takođe je u Ukrajini i u više navrata je pozivao na prestanak konflikta, a i on je fotografisan u uniformi sa oružjem.

„Mi smo veoma ponosni na naše boksere, oni su pravi šampioni boksa, ali i šampioni ovog rata“, izjavio je Mikola Kovalčuk, predsednik Bokserskog saveza Ukrajine.