in

Jedan je mantalna gromada, drugi je skromniji

Jedan je mantalna gromada, drugi je skromniji

Nikola Jokić šampion NBA i najbolji igrač finalne faze, Novak Đoković osvojio 23. grend slem i ispisao istoriju, sagoviornici N1 složili su se da iza velikog uspeha ovih sportista stoje ne samo talenat nego i karakter i uporan rad. A evo po čemu se razlikuju?

Socijološkinja sporta Sandra Radenović je istakla da je pored brojnih uspeha naših sportista , posebnu pažnju treba da obratimo na „meku moć sporta“ koja se ogleda u veliko uticaju na mlade.

„Svi ti sportisti su uzor mladima i odatle, svi oni će privoleti decu da se bave određenim sportskim aktivnostima, odrđenim sportom i mislim da je to jako bitno ne samo za naše društvo nego i za sva društva“, rekla je sociološkinja.

Prema njenim rečima generalno veliki broj populacije se i kod nas i u svetu poistovećuje sa vrhunskim sportistima i njihovim uspesima, međutim postoje i oni koji u tome ne vide neku veliku stvar.

„Ti veliki uspesi su bitni kao lična karta zemlji, pogledajte jednog Novaka Đokovića kako promoviše svoju zemlju, tenis i te neke sporsteke vrednosti“, rekla je Radenović.

Kondicioni stručnjak i nekadašnji trener Nikole Jokića Marko Ćosić je istakao da je srpski košarkaš „jako talentovan, ali iza toga stoji veliki rad“.

Zoran Pavić, Sportski novinar Zoran Pavić je dodao da je jako teško diskutovati o tome ko je najveći sportista.

„Da li je neko najbolji je ipak stvar mišljenja. U slučaju Đokovića matematika je surova i sirova, to je toliko egzakna stvar, neko može da kaže da je imao najbolji ritern, a drugi da i nije baš najbolji; da ima bekhend paralelu  i to su sve relativne stvari, ali ako pogledate ono što je zaista neoborivo to je osvojenost najviše trofeja koju su najvažaniji, to je mesto broj jedna i da ne govorim o Grem slemovima koji su do sada bili alibi za one koji ga ne smatraju najboljim“, objasnio je novinar.

On smtara da je „Đoković apsolutni fenomen, ali on i njegovi roditelji su jedini tvorci njegovog uspeha“.

„Mi možemo da svojatamo i govorimo koliko smo ponosi što su Jokić i Đoković naši ,ali ne treba da pomislimo da su oni nama dužni“, rekao je Pavić i dodao da Đoković ima pravo na svoje mišljenje i da o tome ne treba raspravljati.

„Mnogi su ga satanizovali zbog njegovog mišljenja, ali mi moramo da shvatimo da jedna Đoković ima pravo da ima svoje mišljenje o Kosovu, vakcinaciji i da ne treba da objašnjava to i da o tome ne treba raspravljati“, rekao je sagovornik N1.

Na pitanje kako komentariše izjavu Nikole Jokića da je vreme da se ide kući, Ćosić objašnjava da je to normalno što je izjavio, jer košarka je njegov posao „to je profesionalni sport, imaš ugovor, i to i treba razgraničati“.

Pavić je oceno da su Đoković i Jokić različitog menatliteta.

„Novak će jedna najveća mentalna gromada, on sada ima novi motiv, on hoće tu cifru da digne još više. Jokić je mirniji, mnogo blaži prema sebi i skromniji, on je ovim ciljem koji je ostvario pokazao da on nije nikada ni pomislio o tome“, zaključio je novinar.