in

Ivica Kostelić na jedriličarskoj trci preko Atlantika!

Na pomen Ivice Kostelića svima je prva pomisao alpsko skijanje. Međutim, pred osvajačem Kristalnog globusa iz 2011. godine sada je novi izazov – jedriličarska trka preko Atlantika, koju ćete moći da pratite smo na Sport Klubu.

Kostelić je na skijaškoj stazi bio nezaustavljiv. Njegove vožnje slaloma u superkombinacije, posebno, za mnoge su bile prava umetnost. Tokom trofejne karijere koja je trajala dve decenije pored jednog velikog osvojio je i pet malih Kristalnih globusa, četiri olimpijska srebra, kao i po jedno zlato, srebro i bronzu na Svetskim prvenstvima. Skijašku karijeru je završio pre četiri i po godine, ali skijanju nije okrenuo leđa, pošto je ostao u ulozi savetnika uz hrvatski tim.

Sada je pred njim znatno drugačiji izazov, na terenu koji se znatno razlikuje od onog na kojem je stekao zvanje legende, a to je jedriličarska trka Transat Žak Vabr. U pitanju je izuzetno važan događaj u kalendaru svih ljubitelja jedrenja, koji se održava na svake dve godine. Ovogodišnje izdanje najbolje jedriličare na svetu vodi od Avra do Martinika, pa nazad do Normandije kroz nemirne vode Atlantskog okeana.

Izvor : Ivica Kostelić

Preko 60 posada u četiri klase učestvovaće na transatlantskoj trci koju je 1993. godine pokrenuo proizvođač kafe Žak Vabr. Trka je osmišljena tako da prati istorijski put kojim su se u Francuskoj snabdevali kafom, pa je tako ranije krajnja destinacija bila u Brazilu. Ovog puta, za 15. izdanje trke, odlučeno je da ta čast prvi put pripadne Martiniku, meki za jedrenje. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da će posade u svakoj od klasa čeka različita putanja do Martinika, posebno zbog brzina koje se kreću.

Kostelić će se takmičiti u klasi 40, koja će ploviti oko ostrva Sal u arhipelagu Kejp Verde, a potom će nastaviti ka južno kraju Martinika, pa pored Dijamantske scene i krajnjeg odredišta Fort d’Frans. Druge klase neće ići odmah na jug, već će krenuti ka Brazilu, potom duž obale i tek onda ka Martiniku. Ono što je izvesno jeste da sve učesnike čekaju izuzetno izazovni uslovi, posebno zbog severno-istočnih pasata prilikom prelaska preko Ekvatora, a povratak u Normandiju će biti izazovniji nego što je bio slučaj ranije. Trka kreće u nedelju u 13 časova, a direktan prenos starta čeka vas ekskluzivno na Sport Klubu 5.