in

Fjuri protiv Vajta 23. aprila na Vembliju

Britanac Tajson Fjuri, jedan je od najboljih boksera u superteškoj kategoriji u istoriji, titulu u WBC verziji. braniće 23. aprila ove godine. Rival će mu na Vembliju biti njegov sunarodnik Dilan Vajt.

Vajt je pobedom protiv Rusa Aleksandra Povjetkina zaradio šansu za napad na jedan od najprestižnijih pojaseva u svetu boksa. Iako je Fjuri u nekoliko navrata rekao kako titulu želi da brani u velškom Kardifu, kasno sinoć objavljeno je da će borba biti održana na Vembliju.

Fjuri je u septembru prošle godine nokautirao Dionte Vajdlera i zadržao titule u WBC verziji. Iako je celi svet očekivao njegov okršaj sa Entonijem Džošuem za objedinjenje svih pojaseva, planove je poremetio Aleksandar Usik, koji je savladao Džošuu.

Najveći problem u dogovoru za meč sa Vajtom ležao je u raspodeli novca. Fjuri i njegov tim hteli su podelu honorara 80:20, na šta njegov rival nije hteo da pristane. Prema WBC-u, odnos honorara sme iznositi maksimalno 55:45 u korist jednog boksera, a Vajt je i privremeni prvak.

Fjuri i njegov tim pozvali su se na to da je “Kralj Cigana” puno veća zvezda i licitacija različitih promotera za organizaciju meča je završena pre desetak dana. Pobednik je promoter Frank Voren i njegov Kvinzberi.

Prema izvorima iz specijalizovanih borilačkih medija, Fjuriju će pripasti malo manje od 33 miliona dolara, a Vajtu oko osam. I jednom i drugom to će biti najveća zarada od dogovorene borbe u karijeri. Naravno, tome tek treba dodati zaradu od TV prava.

Tagovi