in

FIDE suspendovao Rusiju, oduzeo im Olimpijadu i Kongres

FIDE suspendovao Rusiju, oduzeo im Olimpijadu i Kongres

Zbog rata u Ukrajini, Izvršni odbor Međunarodne šahovske federacije (FIDE) donelo je važne odluke u skladu sa svojim geslom “Gens una sumus“ (Jedan smo rod).

FIDE, na čijem čelu je Rus Arkadij Dvorkovič, izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog vojne akcije, koju je Rusija pokrenula u Ukrajini, a pošto je FIDE protiv ratova, u isto vreme osuđuje svaku upotrebu vojne sile za rešavanje političkih sukoba.

Sledeći poziv Međunarodnog olimpijskog komiteta, FIDE je povukla očekivan potez – u Rusiji i Belorusiji neće se održavati nikakva službena FIDE takmičenja i događaji.

Samim tim je potvrđeno da se Moskvi oduzima organizacija 44. šahovske olimpijade, koja je trebalo da se održi od 26. jula do 8. avgusta, uz učešće 190 reprezentacija! U isto vreme i Hanti Manjsijsk je ostao bez prve Olimpijade za osobe sa invaliditetom.

Rusiji je oduzeta i organizacija 93. FIDE kongresa, koji je trebalo da bude i izborni, budući da se bliži kraju prvi mandat predsednika Dvorkoviča, koji je na tu funkciju izabran u Batumiju, u septembru 2018.

FIDE već radi na pronalaženju alternativnih datuma i mesta za sve ove događaje.

Odlučeno je i da se na svim takmičenjima u organizaciji FIDE zabrani isticanje ruske i beloruske zastave, kao i izvođenje nacionalnih himni ove dve zemlje. Igrači iz Rusije i Belorusije moći će da nastupaju pod zastavom svog šahovskog saveza, ili pod zastavom FIDE.

Ujedno, Izvršni odbor FIDE osuđuje svaku javnu izjavu bilo kojeg člana šahovske zajednice, koja podržava vojnu akciju u Ukrajini. Velemajstore Sergeja Karjakina i Sergeja Šipova, koji su se „proslavili“ takvim javno iznesenim stavom, predala je Etičkoj i disciplinskoj komisiji.

Zanimljivo je da su Gari Kasparov i Anatolij Karpov i dalje na suprotnim stranama, kada je reč o politici. Kasparov snažno lobira za Ukrajinu, dok je Anatolij Karpov kao član Dume pao pod sankcije, kao i svi ostali članovi Dume.