in

Dodatni motiv uoči četvrtfinala sa Francuskom

Iza nje su četvrte Olimpijske igre, odigrala je i četiri Svetska prvenstva. Ovo joj je osmi šampionat Evrope. A gde su Svetski kupovi, Gran prijevi, Evropske lige, kvalifikacije za najveća takmičenja? U zbiru, za 20 godina igranja u seniorskoj reprezentaciji Srbije, Maja Ognjenović je upisala 299 zvaničnih mečeva. I već po tome je rekorderka, ne samo u odbojci na ovim prostorima, već i u ostalim ekipnim sportovima u Srbiji.

U sredu je čeka i jubilarni, 300. zvanični meč (bez prijateljskih i turnira) u najdražem dresu. Protiv Francuske, u Štark Areni, u četvrtfinalu 32. Evropskog prvenstva. Nije Maja znala za taj podatak, ali je zato priznala da smo je dodatno motivisali pred naredni meč:

Sigurno da jeste. To je stvarno ogroman broj utakmica, mada, kad se osvrnem i vidim koliko je godina prošlo i koliko je takmičenja iza mene, onda 300 zvuči i malo! Mislila sam da ih je bilo više, priznajem. A brojka je lepa, stvarno može da mi bude dodatni motiv. Na svakoj utakmici pokušavam da pronađem nešto, pa će ovaj podatak i naš plasman u polufinale, biti dovoljni pred Francusku. Mađarska je bila daleko ispod našeg nivoa i zbog toga je dolazilo do padova u igri“, priznaje Maja, koja u bogatoj riznici ima 16 velikih reprezentativnih medalja.

Brojka od 300 zvaničnih nastupa za reprezentaciju jedinstvena je u ženskoj populaciji na ovim prostorima. Nikada nijedna sportistkinja SFRJ, a kasnije SRJ, SCG i Srbije nije više puta slušala himnu svoje zemlje u dresu nacionalnog tima od Maje Ognjenović. Sada 37-godišnjakinja kaže:

„Iz godine u godinu imali smo sve veći broj utakmica i sve veći broj takmičenja. Nekako je bilo i logično da smo mi dugovečne i rekorderke po broju nastupa. Međutim, lepo je čuti da ste u nečemu na prvom mestu, a posebno u broju zvaničnih nastupa za svoju zemlju. Nije mala stvar, zaista“, kaže Maja.

Sa prijateljskim mečevima i turnirima širom sveta, brojka Majinih nastupa u najdražem dresu sigurno bi premašila i cifru od 400. Ipak, za Ognjenovićevu je zvanični nastup za reprezentaciju uvek bio samo onaj „koji se računa“ za nešto.

„Nisam ja ta koja određuje kriterijume, ali definitivno, prijateljski meč je utakmica koja služi kao kontrolna, pripremna i tu se, bar u odbojci, „skine“ 15, 16, 17 igračica, sve dobiju šansu. Zvanična utakmica je ona pred koju selektor odredi tim i koja se igra za bodove i medalje…“

Nada se Ognjenovićeva da će u Štark Areni do subote, selekcije Srbije odigrati još tri zvanična meča.

„Naš imperativ je završnica, zašto da krijemo, polufinale i finale. Verujem i titula! Do sada smo imali samo par težih mečeva i bilo je jako teško motivisati se za svaku utakmicu. Bar meni, priznajem.“

Protiv Bosne i Hercegovine, Francuske, Azerbejdžana, Belgije, Rusije i Mađarske, Srbija je izgubila samo dva seta, oba u stresnoj utakmici sa popularnim Djevuškama.

„Od Francuske počinje ono pravo, četvrtfinale je neverovatno bitna utakmica, a Francuska ozbiljan protivnik, kog smo poprilično glatko dobili u grupi. Evidentno je da su podigle formu, imajući u vidu da su pobedile Belgiju i iznenadile Hrvatsku. Mi sa pristupom iz meča protiv Mađarske, ali i nekih pre, ne možemo da se nadamo ničemu dobrom. Ipak, svesne smo toga, što je pozitivna stvar, vidimo da ovako ne ide. Da je teško da se igra i da ne dolazimo do željene igre i forme“.

Veruje Ognjenovićeva da će se do srede promeniti dosta toga.

„Poradićemo na želji i baciti malo veći akcenat na nas. Kada smo na terenu na visini zadatka, kad igramo na sto odsto, ne postoji protivnik koji može da nam se suprostavi“, kaže na kraju Maja Ognjenović, koja je meč protiv Azerbejdžana propustila zbog zdravstvenih problema.

Da ne pričam da sam jedino ja umorna, ali očigledno da je došlo kod mene do hroničnog premora. Dva dana sam se osećala loše. Ja, koja nikada nemam temperaturu, imala sam baš visoku. Hvala bogu, sve se sredilo. Prijalo mi je i što sam protiv Rusije, posle dva odigrana seta, odmorila. Sad je sve u najboljem redu“, poručila je Maja Ognjenović.

Red je na kraju i da podsetimo na večnu listu odbojkašica Srbije sa brojem zvaničnih nastupa za reprezentaciju. Na njoj je, logično, Maja Ognjenović vodeća sa 299 mečeva. Drugoplasirana je Milena Rašić sa 266, a treće mesto sada dele Jelena Nikolić i Stefana Veljković, sa po 241 nastupom. Petoplasirana je Nataša Krsmanović sa 222, šestoplasirana Suzana Ćebić sa 218 mečeva. U prvih deset su još Brižitka Molnar i Jovana Brakočević sa po 215, Bojana Drča Živković sa 206 i Tijana Malešević sa 202 meča.