in

Danci ubedljivo, Španci kroz triler do polufinala SP

Danci ubedljivo, Španci kroz triler do polufinala SP

Prvi polufinalisti Svetskog prvenstva u rukometu su Danska i Španija. Danska je pobedila ubedljiv Mađarsku 40:23, dok je Španija posle velike borbe i dva produžetka savladala Norvešku .

Aktuelni svetski šampion nije ostavio ni gram nade Mađarima da bi mogli do velikog iznenađenja. Od samog početka Danci su krenuli nemilosrdno da bombarduju gol ekipe, koja se spletom raznih okolnosti, uz puno sreće uopšte našla u među osam najboljih. Na kraju, potpuno zaslužena ubedljiva pobeda Danske 40:23.

Kod pobednika najefikasniji je bio Matijas Gidsel sa devet golova. Pitlik je meč završio sa sedam, a Kirkeloke sa šest golova. Na drugoj strani Rikard Bodo je bio najefikasniji sa šest golova, jedan manje postigao je Mate Lekai.

Danska će u polufinalu igrati protiv Španije. Što samo po sebi nije neko čudo, ali posle 60 minuta između Crvene furije i Norveške verovatno se svako pitao kako je moguće da su Španci preživeli. Očekivano bila je to neizvesna utakmica. Međutim, Norvežani su došli u samom finišu do dva gola prednosti – 24:22. Ipak, Španci su se vratili i došli do izjednačenja.

Ali to nije bilo jedino iskušenje. Ono naredno je bilo još teže. Norvežani su imali jako dug napad i uspeli su konačno, minut pre kraja, da ga realizuju i dođu do vođstva. U narednom napadu Aleks Dujšebajev je došao u poziciju da šutira sa šest metara. Doduše baš iskosa, što je golman Norveške Bergerud skinuo i Norveška je imala dobijenu situaciju. Loptu u rukama 20 sekundi do kraja.

A onda se dogodilo nešto neverovatno. Španci su pokušali da nateraju Norvežane da brzo rešavaju napad, a to su mogli samo ako im dopuste laku poziciju da šutiraju. Međutim, Norvežani nisu želeli da krenu napred, što su sudije odmah sankcionisale pasivnim napadom i dodelili loptu Špancima negde oko polovine terena. Lopta je momentalno došla do Danijela Dujšebajeva, koji je bio siguran i doneo Furiji izjednačenje 25:25, za produžetak.

Morala su da se igraju dva produžetka, od ukupno 20 minuta. Nijedna ekipa nije uspela da odnese prevagu sve do poslednjeg minuta. Onda je Danijel Dujšebajev ponovo postigao izuzetno bitan gol, ovog puta za vođstvo 35:34. Norvežani su imali napad za izjednačenje, lopta je došla do Bjernsena, koji je imao 8/8 sa krila. Međutim, ovog puta sjajna intervencija De Vargasa, čija odbrana je bila vredna čudesnog plasmana u polufinale.

Kod Španaca najefikasniji bio je Aleks Dujšebajev sa osam golova, jedan manje postigao je Fernandes, a Aleksov brat Danijel Dujšebajev pogodio je četiri puta, od toga dva puta u odlučujućim trenucima. Treba i apostrofirati De Vargasa sa 16 odbrana. Na drugoj strani tragičar Bjernsen je bio najefikasniji sa devet golova, a Bertold je postigao gol manje.