in

Čifsi fild golom do osvete i Superboula!

Čifsi fild golom do osvete i Superboula!

Kanzas Siti Čifsi savladali su Sinsinati Bengalse rezultatom 23:20 i tako osvojili titulu u Američkoj fudbalskoj konferenciji i izborili plasman u Superboul LVII.

Čifsi će se u borbi za Lombardijev trofej sastati sa Filadelfija Iglsima, koji su slavili protiv San Francisko 49ersa, a taj duel na programu je 12. februara u Glendejlu, u Arizoni, uz direktan prenos na Sport Klubu.

Dva tima su se u poslednjih 13 meseci sastala četiri puta, a izabranici Endija Rida su došli do prve pobede i tako se Bengalsima osvetili za poraz u prošlogodišnjem finalu konferencije. Čifsima će predstojeći Superboul biti treći u istoriji, a u prethodna dva su stizali do trofeja – 1970. i 2020. godine. Pre nego što je ustanovljen Superboul, tim iz Kanzas Sitija je osvojio tri titule – 1962, 1966. i 1969. godine.

Veoma uzbudljivo finale AFC rešeno je u samom finišu fild golom Harisona Batkera sa 45 jardi, i to pošto je Džozef Osai napravio veliku glupost i grubo odgurnuo Patrika Mahomsa. Na taj način Čifsi su pomereni za 15 jardi, pa je Batker imao znatno lakši posao, ali su prethodno i Bengalsi imali svoju šansu, međutim, imali su agresivan pristup, Džo Burou je sekovan i ostavili su rivalu dovoljno vremena da se probije.

Mahoms je imao 29 kompletiranih dodavanja iz 43 pokušaja za 326 jardi i dva tačdauna, a među njegovim hvatačima se istakao Valdes-Skentling sa 116 jardi i tačdaun. Na drugoj strani, Burou je imao 26 uspešnih dodavanja iz 41 pokušaja za 270 jardi i jedan tačdaun, ali i dva presečena pasa. Nijedan od njegovih hvatača nije imao više od 100 jardi, a Higins je bio najbolji sa 83 jarda i tačdaunom.

Čifsi su, inače, bili ti koji su vodili, a Bengalsi sustizali razliku, ali su odbrane oba tima u većini situacija bile veoma dobro u crvenoj zoni, pa su tako viđena po dva tačdauna na obe strane. Domaćin je poveo fild golom Batkera, što su  bili jedini poeni u prvoj četvrtini, da bi on povisio na 6:0 na početku drugog perioda. Nedugo zatim Juen Mekfirson je postigao fild gol na drugoj strani, a prvi tačdaun viđen je u 11. minutu, kada je Mahoms sjajno pronašao Trevisa Kelsija. Do kraja poluvremena Mekfirson je bio još jednom precizan, a Čifsi su vodili 13:6.

Drugo poluvreme je donelo znatno bolju igru Bengalsa, koji su izjednačili posle pet minuta igre posle tačdauna Tija Higinsa. Nešto više od pet minuta kasnije viđen je možda i potez utakmice, kada je Mahoms sjajno pronašao Markesa Valdes-Skentlinga, i to pošto su sudije dale Čifsima besplatnu akciju time što su poništili njihovu prethodnu na trećem pokušaju za devet jardi. Gosti su se vratili tačdaunom Semadžeja Pirajna, da bi potom usledili problematični napadi na obe strane, pre nego što je Batker rešio utakmicu.