in

Čak 40 zemalja bi moglo da bojkotuje OI zbog Rusa

Čak 40 zemalja bi moglo da bojkotuje OI zbog Rusa

Poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortničuk rekao je da bi čak 40 zemalja moglo da bojkotuje sledeće Olimpijske igre u Parizu 2024 ukoliko bi Rusiji i Belorusiji bilo dozvoljeno da se takmiče.

Botničuk je ovo izjavio nakon što su Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija zajednički odbacile plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se Rusima i Belorusima dozvoli da se takmiče, prenosi BBC.

Ukrajina je najavila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu ukoliko do toga dođe. MOK je juče saopštio da bi svaka zabrana bila samo „kažnjavanje sportista“.

Bortničuk je rekao da veruje da bi bilo moguće izgraditi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Kanadu, koje bi se usprotivile planovima MOK-a pre sastanka 10. februara.

„S obzirom na ovo, ne mislim da ćemo se suočiti sa teškim odlukama pre Olimpijskih igara i, ako bismo bojkotovali Igre, koalicija u kojoj ćemo biti biće dovoljno široka da održavanje igara bude besmisleno“, rekao je Botničuk.

MOK je prošle nedelje najavio da će „istražiti put“ koji bi omogućio ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče u Parizu pod neutralnom zastavom, dodajući da „nijedan sportista ne treba da bude sprečen da se takmiči samo zbog pasoša“.

Ministar sporta Ukrajine Vadim Gutsajt rekao je da je sportskim organima zemlje potrebno da „ojačaju komunikaciju“ sa međunarodnim federacijama kako bi zadržali zabranu učestvovanja ruskih i beloruskih sportista, koju je izvršni komitet MOK-a uveo neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine predsednik MOK-a Tomas Bah rekao je da je samo zamišljeno kao „zaštitna“ mera prema tim sportistima, i sada insistira da ne bi trebalo da budu diskriminisani.

Tagovi