in

Britanske bokserke ne idu na SP jer “možda dolaze Ruskinje”

Britanske bokserke ne idu na SP jer “možda dolaze Ruskinje”

Bokserska federacija Velike Britanije odlučila je da ne pošalje takmičarke na Svetsko prvenstvo u boksu zbog zabrinutosti da bi na šampionatu mogle da nastipe ruske bokserke.

Međunarodna bokserska federacija (IBA) dozvoliće ruskim i beloruskim takmičarima da nastupe na Svetskom prvenstvu za žene pod neutralnom zastavom sledećeg meseca u Nju Delhiju.

„Takmičarke iz tima Velike Britanije neće učestvovati na predstojećem Svetskom prvenstvu u Nju Delhiju. Odluka odslikava trenutnu nepoznanicu sudbine boksa kao olimpijske discipline i najnovije odluke IBA koje dozvoljavaju bokserkama iz Rusije i Belorusije da se takmiče pod neutralnom zastavom što se kosi sa odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta iz februara i decembra 2022. godine“, navedeno je u saopštenju Bokserske federacije Velike Britanije.

„Ovo pravi još veći razdor između IBA i olimpijskog pokreta uz sve probleme u vezi sa sportskim integritetom, upravljanjem, transparentnošću i vođenjem finansija na koje je MOK ukazao IBA kako bi mesto boksa u olimpijskom programu bilo zaštićeno. Bokserska federacija Velike Britanije osuđuje invaziju Rusije u Ukrajini i solidariše se sa narodom, bokserima i trenerima iz Ukrajine. Učešće muškog tima na Svetskom prvenstvu u maju takođe se trenutno razmatra“, dodaje se dalje.

Mešunarodna bokserska federacija suspendovana je iz MOK još 2019. godine, ali je boks bio na programu na Igrama u Tokiju, a biće i na Igrama u Parizu. Ipak, za sada ga nema u programu Igara u Los Anđelesu 2028. jer IBA odbija da sprovede smernice MOK date u izveštaju o korupciji u ovoj organizaciji još pre suspenzije.

Bokserska federacija Velike Britanije poslaće svoje takmičare na Evropske igre u Poljskoj (21. jun – 2. jul) jer se očekuje da će na ovom takmičenju biti izborena većina normi za Pariz.

Svetsko prvenstvo u boksu za žene u Nju Delhiju je na programu od 15. do 25. marta.

Tagovi